1/3 от Полша обявена за „зона, свободна от хомосексуални”

Според архиепископа на Краков страната е нападната от чумна епидемия с цвета на дъгата

Новини
14:23 - 26 Февруари 2020
1927
1/3 от Полша обявена за „зона, свободна от хомосексуални”

Омразата срещу хората с хомосексуална ориентация в Полша достига нови нива. Повече от 80 градове и общини, предимно от консервативната югозападна част  на страната, официално се обявиха за “зони, свободни от ЛГБТ” (лесбийки, гейове, би- и транссексуални).

И броят им нараства, независимо от всички международни критики. Медиите разказват за постоянни атаки на десни групировки срещу прояви на хората с различна сексуална ориентация, за открито насъскване на омраза от страна на високопоставени църковни представители и за агитки на консервативни християни срещу ЛГБТ общността.

Хомосексуалността в комунистическа Полша беше тема табу, припомня вестник “Ди Велт” и коментира: “Ситуацията днес обаче по твърде стряскащ начин прилича на онази от миналото”. В репортаж от едно полско село край Люблин, което също е обявено за “зона, свободна от гейове и лесбийки”, се казва, че хората с различна сексуална ориентация живеят в постоянен страх.

Изданието пише, че ситуацията се е влошила радикално през май 2019-а – преди изборите за Европарламент: тогава управляващата партия “Право и справедливост” поде кампания срещу ЛГБТ общността.

Партийният лидер Качински дори обяви, че “джендър” е понятие, “застрашаващо идеологията и нацията”, а архиепископът на Краков Марек Йедрашчевски каза, че след “червената чума на комунизма”, страната му е нападната от “чумна епидемия с цвета на дъгата”.

Според вестник “Билд”, управляващата партия постоянно използва обществено-правните медии като инструмент за своята пропаганда. Малко преди парламентарните избори държавната телевизия TVP1 излъчи в най-гледаното време документален филм със заглавието “Инвазията на ЛГБТ”.

Оттогава насам в Полша започнаха да се появяват все повече населени места, обявяващи се за “зони, свободни от гейове и лесбийки”. Повечето от тях са бастиони на управляващата национално-консервативна партия “Право и справедливост”. Сред тях има дори четири войводства: най-големите единици на административно деление в Полша.