1 милион в Мексико вече са заразени с COVID-19

В страната не се спазват елементарните противоепидемични мерки

Актуални новини
08:14 - 15 Ноември 2020
2409
1 милион в Мексико вече са заразени с COVID-19

Мексико регистрира над 1 милион случая на заразени с коронавируса и близо 100 000 смъртни случая, предаде Асошиейтед прес.

Шефът на дирекция в Министерство на здравеопазването Рикардо Кортес Алкала каза на пресконференция, че потвърдените случаи на коронавирусна инфекция са 1 003 253, а починалите - най-малко 98 259.

Мексико не се съобразява с много от международно признатите практики за овладяване на пандемията, като се почне от носенето на маски и се стигне до налагането на локдаун, тестването и проследяването на контактите, отбелязва АП.

Заместник-министърът на здравеопазването Уго Лопес-Гател смята, че по-масовото правене на тестове е загуба на време, усилия и пари, а за маските казва, че са "помощно средство" срещу разпространението на вируса, защото не предпазват този, който ги носи, но са полезни за предпазване на другите.

Според университета "Джон Хопкинс", Мексико е единадесетата държава с най-много потвърдени инфекции след САЩ, Индия, Бразилия, Франция, Русия, Испания, Великобритания, Аржентина, Колумбия и Италия. Мексико е и четвъртата държава в света с най-много смъртни случаи, надминати само САЩ, Бразилия и Индия