1 млн. глоба за Варна за откраднати европари

Местната администрация е санкционирана заради нарушения при ремонта на три училища

Крими
17:25 - 29 Юни 2023
2548
1 млн. глоба за Варна за откраднати европари

Данъкоплатците във Варна ще трябва да платят над 1 млн. лв. за покриването на санкция, наложена на местната администрация заради нарушения при ремонта на три училища, финансирани по европроекти. Това става ясно от решение на Административен съд в града по жалба на местната администрация срещу решението за налагане на санкциите през февруари миналата година от Управляващия орган на оперативна програма "Региони в растеж".

Нередностите, които са били установени, засягат процедурите за избор на изпълнители за отделните обекти. Става дума за училищата "Найден Геров", "Димчо Дебелянов" и "П. Кр. Яворов" във Варна.

Например за прилагане на мерки за енергийна ефективност на сграда на VII СУ "Найден Геров" са били поискани 1 486 972.35 лв. За реконструкция, основен ремонт и прилагане на енергоефективни мероприятия на сградата на училище "Димчо Дебелянов" - 1 928 979.98 лв., а за същите дейности в училище "П. Кр. Яворов'' - 2 424 000.00 лв. Всички суми са без ДДС. Изпълнители на ремонтите са съответно компаниите ЖЛМ, "Рич 5" и "Солид груп".

От документите по делото става ясно, че за нередности и нарушения при организирането и изпълнението на обществените поръчки за ремонт са установени още през август 2018 г. и е била наложена корекция в размер на 5% от сумата, поискана за възстановяване на разходи по проектите. Изпълнители в двата случая са били компаниите ЖЛМ и "Солид груп". Подобни проблеми очевидно са били открити и при обществените поръчки за ремонта на останалите две училища - "Найден Геров" и "П. Кр. Яворов", което сега ще струва на общинския бюджет над 1 млн. лв.