1 млн. загуби за манастирите от проваления Великден

Топ
11:08 - 07 Април 2020
2231
1 млн. загуби за манастирите от проваления Великден

На близо 1 млн. лева ще възлязат загубите на родните манастири по Великден заради ограничените пътувания като превенция срещу COVID-19, показва проверка на "Монитор".

Не по-малко от 700 хил. лева печелеха от празниците Възкресение Христово и Гергьовден трите ставропигиални манастира - Рилският, Бачковският и Троянският.

Те са най-големите, на пряко подчинение на Светия синод са и се занимават с хотелиерство от години. Освен от тази дейност, голям процент от приходите им се формира от продажбата на свещи, светена вода, икони, туристически сувенири и треби по време на празниците.

Сега обаче и хотелите им за туристи и манастирските стаи за поклонници са затворени, като нощуващи няма да се приемат в периода на извънредното положение, което продължава до 13 май засега.

Най-голям оборот от туристи и поклонници има Рилският манастир. Той е най-известният в страната и годишно отчита около 780 000 посещения. След него се нареждат Бачковският и Троянският манастир, както и манастирите около Велико Търново