10 000 души са изчезнали при наводненията в Либия

Най-малко 150 души са загинали, след като бурята „Даниел” връхлетя Средиземноморието

Новини
16:10 - 12 Септември 2023
3871
10 000 души са изчезнали при наводненията в Либия

Очаква се броят на жертвите на наводненията в Източна Либия да нарасне драстично, а 10 000 души се водят за изчезнали, предупреди Червеният кръст.

Длъжностни лица в страната съобщиха, че най-малко 150 души са загинали при внезапните наводнения в неделя следобед, след като бурята „Даниел” връхлетя Средиземноморието, заливайки България, Гърция и Турция, пише БГНЕС.

Според Тамер Рамадан от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК)

действителният брой на жертвите вероятно е многократно по-висок, предаде АФП.

„Нашите екипи на място все още правят оценка, но от това, което виждаме, и от новините, които идват до нас, броят на жертвите е огромен”, каза той пред репортери в Женева чрез видеовръзка от Тунис.

Независими източници бяха съобщили на МФЧК, че броят на обявените за изчезнали лица „досега е достигнал 10 000 души”. „Хуманитарните нужди са много повече от възможностите на Либийския червен полумесец и дори от възможностите на правителството”, каза Рамадан.

Говорителката на Световната здравна организация Маргарет Харис

определи ситуацията в Либия като „бедствие с епични размери”.

Експертите определиха бурята „Даниел”, която през последните дни отне живота на най-малко 27 души, когато засегна части от България, Гърция и Турция, като „екстремна по отношение на количеството вода, паднало в рамките на 24 часа”.

В Източна Либия бурята засегна особено силно крайбрежния град Джабал ал-Ахдар, както и Бенгази,

където беше обявен комендантски час и училищата бяха затворени за няколко дни.

Междувременно, Световната метеорологична организация (СМО) към ООН описа как „цели квартали” в Дерна са изчезнали, а жителите им са били „отнесени от водата, след като два остарели язовира са се срутили, което е направило ситуацията катастрофална и неконтролируема”.