10 000 се сбогуваха с Хосе Карерас в София (снимки от концерта)

Новини
18:06 - 12 Май 2019
5042
10 000 се сбогуваха с Хосе Карерас в София (снимки от концерта)

Близо 10 000 души напълниха зала „Арена Армеец” в събота вечер, за да си кажат „сбогом“ с легендарния испански тенор. Абсолютно всички билети в залата бяха продадени. Местата са по-малко от обичайните 15 400, тъй като сцената бе по-голяма. Концертът на Карерас бе единственият на Балканите в рамките на прощалното му световно турне, а фактът, че избра именно София, изобщо не е случаен.

Препълнената зала "Арена Армеец" аплодира горещо Карерас

Връзката на великия тенор с България датира от десетилетия, маркирани от приятелствата с Николай Гяуров и Гена Димитрова. Първото му качване на родна сцена е през 1980 г., когато е поканен на петдесетия юбилей на Гяуров. Оттогава насетне, за тези 39 години, се е връщал винаги с удоволствие, защото - както сам разказа при кацането си у нас – „българската публика винаги ми е показвала колко е мила и колко ме подкрепя”.

А тя го демонстрира отново броени дни по-късно, докато аплодираше с хъс и нежелание да го пусне всяка негова ария. Той пък й благодари, като не само утоли глада на меломаните с божествения си глас, но й остави и наследник – българският тенор и негов ученик Росен Ненчев. И младото българско сопрано Илина Михайлова, която блесна с арии на Лехар и Гуно.

Цветя за маестрото от млад меломан

На сцената заедно с него бе и племенникът му и ученик на Херберт фон Караян – диригентът Давид Хименес, под чиято палка оркестърът на Софийската опера и балет виртуозно редуваше арии на Верди и Пучини с други шедьоври на световната класика и италиански канцонети.

Над 2 часа продължи прощалният концерт на Карерас. Време, в което публиката имаше възможност да се наслади на 11 негови солови изпълнения, сред които любимата на испанския тенор италианска песен „Chitarra romana“, както и на дуети с Ненчев и Михайлова. На българския си ученик Карерас предостави възможността да блесне със соло на страхотната „O sole mio“ и брилянтно изпълнение на „Funiculi, Funicula“ в съпровод на детски хор, чиито изпълнители са били подбрани лично от родния тенор. Прозвуча и „Моя страна, моя България”, а част от публиката се трогна до сълзи.

Самият Карерас се сбогува с българските си почитатели с онзи неподражаем стил и финес, превърнал се в негова запазена марка. Неговият последен поклон към родните меломани бе „Наздравицата“ от „Травииата“, изпълнена заедно с двете български надежди на операта.

Хосе Карерас на сцената в зала "Арена Армеец"

Сбогом, маестно Карерас! И благодарим за чудесните изпълнения през годините!