10 държави съскат на Русия: Пуснете Навални

Личности
10:28 - 18 Януари 2021
2833
10 държави съскат на Русия: Пуснете Навални

Правителствата на поне десет държави и лидери на Европейския съюз призоваха властите в Русия веднага да освободят Алексей Навални, който бе задържан в неделя на летище "Шереметиево" при завръщането си от Германия, където се лекуваше от отравяне с бойно отровно вещество през август.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обяви, че вече смята Навални за политически затворник, тъй като е преследван заради убежденията си.

Той бе арестуван в зоната още преди паспортния контрол, т.е. преди да е влязъл в Русия, по обвинение, че е нарушил правилата на условна присъда. Съдът трябва да реши дали тази присъда да премине в реално изтърпяване на наказанието и то да бъде вкаран в затвора. Навални би трябвало да бъде освободен утре вечер - 48 часа след задържането му, освен ако съдът не реши друго. По предварителна информация заседанието по повод присъдата му т 2014 г., за чиято неправомерност се произнесе и Европеският съд за правата на човека, е насрочено за 29 януари.

САЩ, Германия, Франция, Италия, Австрия, Чехия, Канада и трите балтски репблики реагираха в часовете след арестуването му в Москва. Литва Латвия и Естония излязоха почти веднага със съвместна осъдителна позиция и заявиха, че ще поискат ЕС да наложи нови санкции. Към тях тази сутрин се присъедини и Великобритания.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отвърна страните да уважават международното право и да не посягат на националното законодателство на суверенни държави.

Призивът на САЩ идва от името на държавния секретар Майк Помпео: "Съединените щати решително осъждат решението на Русия за арестува Алексей Навални. С голяма тревога отбелязваме, че задържането му е поредният опит да бъдат заставени да мълчат Навални и други опозиционери, както и независими гласове, критикуващи руските власти".

Джейк Съливан от екипа на новоизбрания президент Джо Байдън заяви, че "Навални трябва незабавно да бъде освободен, а виновните за ужасяващото покушение срещу живота му да понесат отговорност за делата си".

Жозеп Борел, който ръководи дипломацията на ЕС, също призова за незабавно освобождаване на Навални и допълни, че "политизацията на правораздавателната система е недопустима". Същто направи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Светлана Цихановска, бившият кандидат за президент на Беларус и лидер на опозицията, заяви: Старата политическа система не може да се конкурера достойно. Поради тази причина днес беше задържан Алексей Навални".

"Мястото на Алексей Навални е в свободното и безопасно политическо състезание, а не в ареста", написа външният министър на Словакия Иван Корчок.

Органите на реда са задържали поне 70 души в Москва и Санкт Петербург във връзка с опита им да посрещнат Навални при завръщането му в Русия. Повечето арести са на летище "Внуково", където трябваше а се приземи самолетът, идващ от Берлин. Той бе пренасочен към "Шереметиево" с объркани обяснения за причините за тази маневра, която изглежда е подготвена предварително - властите очакваха там Навални и с трик го отделиха от адвокатката му, която непрекъснато бе до него.