10 депутати подкрепиха бюджета за съдебната власт за 2024 г.

Увеличени са разходите за персонал на две дирекции

Политика
17:10 - 29 Ноември 2023
2612
10 депутати подкрепиха бюджета за съдебната власт за 2024 г.

Правната комисия прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2024 г. в частта му за съдебната власт. Той беше подкрепен от 10 народни представители, "против" гласуваха шестима.

На заседанието присъстваха министърът на правосъдието Атанас Славов, представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и представител на Министерството на финансите.

През септември ВСС одобри проект на бюджет на съдебната власт за 2024 г. от 1,353 млрд. лева, а финансовото ведомство предлага да е 1 221 324 900 лв., което е със 132 161 600 лв. по-малко.

Боян Магдалинчев отбеляза, че капиталовите разходи са намалени на малко над 27 млн. лв, докато ВСС е заложил в проекта си 111 765 100 млн. лв., предвидени за ремонти и подобряване на материалната база. Той напомни, че някои от проектите вече са в процес на изпълнение, текат обществени поръчки и има сключени договори. Магдалинчев представи списък с обекти, за които трябва да бъдат отпуснати средства.

Министърът на правосъдието отбеляза, че са увеличени разходите за персонал в Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, както и като цяло за персонал в съдебната власт. Той добави, че в проекта на бюджет са предвидени повече средства в сравнение с този за 2023 г. Увеличението е със 133,8 млн. лв., а основната част отива за заплати.

Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България" отбеляза, че „не става дума само да се дават пари от държавния бюджет, а да се получи нещо за обществото“. Надежда Йорданова отчете като положително, че с проекта на бюджет на правителството в частта за съдебната власт се покрива инфлацията, както и са осигурени средства за политиките, които са били облечени в законодателни решения и сега ще бъдат финансово обезпечени – реформата в областта на медиацията и правната помощ. „Не мога да не споделя тревогата си, че за поредна година от страна на съдебната власт не виждаме сериозно желание за реформи“, каза тя и отбеляза, че България е от страните, които отделят най-високия процент от брутния вътрешен продукт за съдебна власт. За обектите, които трябва да се строят и ремонтират, Йорданова отбеляза възможността да бъдат отпускани средства от бюджета през годината, ако е небходимо.