10 дрона на помощ в Центъра за управление на трафика в Пловдив

Проведени са симулации и тестове в реални условия

Новини
16:35 - 27 Април 2021
1193
10 дрона на помощ в Центъра за управление на трафика в Пловдив

10 дрона са достатъчни, за да управляват трафика в Пловдив. Те ще регистрират задръствания или други проблеми по големите булеварди, издигайки се на височина 300 метра, и ще предават информацията в реално време.

Нисколетящите дронове могат да оптимизират работата на службите за управление на трафика, на извънредните ситуации, на гражданската защита и много други, посочи предимствата на иновацията проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии на БАН.

Проектът официално бе представен в Пловдив, тъй като може  да се внедри в двата най-големи български града – София и Пловдив. Нещо повече, и на двете места вече са проведени симулации и тестове в реални условия, уточни професорът.

„Градските власти правят опити да намерят решения за оптимизиране на трафика. Те разработват Планове за устойчива градска мобилност, създават системи за управлението й и постоянно увеличават броя на камерите по възловите кръстовища. Ефектът обаче е нисък, защото камерите са стационарни и обхващат малки части от пътните артерии“, обясни проф. Зафиров.

Разработката е съвместна между учени от Българската академия на науките и на Технологичния университет в град Нинбо в Китай. Българският научен екип се ръководи от чл. кор. проф. Петър Гецов и проф. Димо Зафиров. Двугодишния им проект „Разработване на нисколетяща платформа на базата на безпилотни летателни апарати за изграждане на интелигентна транспортна система в градовете“ е на стойност 28 000 лева и е финансиран от Фонд „Научни изследвания“.

В момента в България има над 10 000 дрона, както професионални, така и лични. Има и пловдивска фирма, която ги сглобява. Българо-китайският проект е лесно приложим в града на тепетата, защото Институтът за космически изследвания вече има предварителна договорка с Тракия икономическа зона за създаване на база за обслужване на дронове там.