10 г. бавят делото на банкова служителка, обвинена в присвояване на 873 хил. лв.

Новини
15:40 - 21 Февруари 2023
2086
10 г. бавят делото на банкова служителка, обвинена в присвояване на 873 хил. лв.

Пловдивският окръжен съд върна за преработване обвинителния акт по делото срещу 54-годишната Росица Вангелова от Асеновград, разследвана за присвояване на чужди пари в особено големи размери - 873 938,19 лв. Според прокуратурата престъплението е извършено в периода от 2 октомври 2007 г. до 5 септември 2013 г., когато жената работила като банков служител в родния си град.

“На нас не ни става ясно къде се е случвало присвояването. Твърди се, че в офиса на банката Вангелова е извършвала само действията, които са го направили възможно”, заяви адвокатът на 54-годишната Кирил Николов. Според обвинението жената е използвала банкомати и постерминали, но по думите на защитника не е уточнено къде са се намирали те. Не бил изяснен и механизмът, по който Вангелова е присвоила парите. “Прокурорът е посочил, че тя е изтеглила пари от банкомат, това го приемаме. Но на места е написано, че го е направила и от постерминал. Такава операция не може да бъде извършена”, категоричен е Николов. Според адвоката, за да може да се изгради пълноценна защита, трябва да бъде напълно ясно как, къде и кога клиентката му е извършила престъпленията, в които е обвинена.

“Местата на банкоматите и постерминалите са посочени, както е видно от справките на банките. След като те не могат да посочат към 2008 година примерно къде са се намирали, то няма как ние да го направим”, контрира прокурор Дилян Пинчев. Посочи още, че за държавното обвинение е безспорно кое е лицето, извършило тегленията. “Единственият човек, който е притежавал карта за тези сметки, е била тя”, заяви Пинчев.

Това е вторият път, в който обвинителният акт срещу Росица Вангелова е връщан за преработване. От края на инкриминирания период до 2021 г. се е водило разследване по случая. През 2022 г. обаче магистратите откриват нарушения и се наложили промени в документа.

Решението на съдя Михаела Добрева подлежи на обжалване в 7-дневен срок. Прокурор Дилян Пинчев обаче заяви, че няма да протестира срещу определението.