10 г. след ареста Стефан Бонев-Сако призна, че е наркобос

Бандитът получи условна присъда

Общество
12:50 - 13 Октомври 2022
3227
10 г. след ареста Стефан Бонев-Сако призна, че е наркобос

Стефан Бонев-Сако призна, че е ръководил банда за дрога, и сключи споразумение с прокуратурата, а съдът го е одобрил в сряда. Един от криминалните босове в близкото минало е наказан с 3 г. лишаване от свобода, но условно с изпитателен срок от 5 г.

Със споразумението Сако признава, че бил на върха на организирана престъпна група с 19 членове. Той ги командвал, разпределял им дрогата - кокаин, амфетамини и марихуана, събирал парите от продажбата.

Стефан Бонев-Сако, приближеният му Милен Давренски-Катерицата и останалите бяха арестувани шумно в началото на 2012 г. в операция “Чук”. Дълго лежаха в ареста. Делото срещу тях започна през 2015 г. във вече закрития Специализиран наказателен съд. 7 г. по-късно то не беше приключило дори на първа инстанция и е едно от стотиците, които бяха прехвърлени в Софийския градски съд. Няколко месеца по-късно той сключва споразумение с прокуратурата за леката присъда. Същото направиха и повечето от подчинените му в организацията още в Специализирания наказателен съд.

Стефан Бонев-Сако беше един от малкото клиенти на спецправосъдието, който беше подсъдим по две различни дела като лидер на банда за дрога.

Името му нашумя още през 2009 г., когато разстреляният месеци по-късно радиоводещ Боби Цанков разказа, че Сако го е заплашил с убийство, ако не спре с разкритията си за подземния свят.

В началото на 2010 г. Сако беше арестуван за първи път в шумна акция срещу братята Маргини, чиито обвинения бяха свалени по-късно, за разлика от тези на Сако. Тогава за пръв път беше подведен под отговорност като лидер на банда за дрога. След като го пуснаха от ареста, Сако пак направил бригада, този път с други хора, за което е сключил споразумение във вторник.

По първото дело срещу Сако, започнало през далечната 2013 г., той е осъден от Специализирания наказателен съд на 6 г. затвор, потвърдено и от втората инстанция. Окончателно решение няма, защото се обжалва пред Върховния касационен съд. Ако присъдата се потвърди, Сако все пак ще влезе в затвора. Делото продължава вече 12 г. за разлика от второто, което приключи за малко над 10 г. във вторник с условна присъда. Междувременно Стефан Бонев скоро ще навърши 60 г., а когато го арестуваха шумно за първи път, беше на 46, съобщава 24 часа.