10 години затвор заплашват Карла Бруни

Бившата първа дама на Франция е разследвана за опит да прикрие съпруга си Никола Саркози, че финансирал президентската си кампания с пари на Кадафи

Личности
21:55 - 11 Юли 2024
10950
10 години затвор заплашват Карла Бруни

Карла Бруни - някогашен топмодел и бивша първа дама на Франция, е разследвана за корупция като част от разследването за финансирането на президентската кампания на нейния съпруг Никола Саркози. Актрисата може да бъде осъдена на десет години затвор, ако бъде призната за виновна.

Според прокуратурата бившата първа дама е била замесена в престъпен заговор, така че съпругът й да изчисти имиджа си по обвинения, че е получил милиони долари в брой от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

Става въпрос за казуса със Зиад Такиедин, обвинил Саркози, че е финансирал предизборната си кампания за президентските избори през 2007 г. с либийски пари. Такиедин промени твърденията си през 2020 г.

Разследването, по което сега е обвинена Карла Бруни, търси отговори на въпроса защо френско-ливанският посредник Такиедин, който първоначално беше основният свидетел, твърдящ, че Саркози е получил финансиране от режима на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи, е променил в крайна сметка позицията си.

Разследващите подозират, че приближени до Никола Саркози хора са оказали натиск върху Такиедин, и че Бруни е имала роля, макар и минимална, в това. На самия Саркози бе повдигнато обвинение още в началото на октомври 2023 г. за оказване на натиск върху свидетел.

Иначе основният процес срещу Саркози за незаконно финансиране на предизборна кампания ще продължи в началото на следващата година.

След като следователите я разпитаха, източник, близък до парижкия съд източник потвърди, че тя е разследвана за "измама и сплашване на свидетели" като част от организирана престъпна група. Това са много сериозни обвинения според френското наказателно право и присъдата може да достигне дори до 20 години, съобщи "Дейли мейл".

Бруни е обвинена, че е част от кампания на стойност почти пет милиона долара, наречена „Операция Спаси Саркози“, сложна и незаконна акция, чиято цел е да спаси бившия президент, който вече е осъден за престъпление, от влизане зад решетките.

„Бруни е под наблюдение и й е забранено да контактува с други, замесени в случая, освен със съпруга си“, каза анонимен източник пред АФП.

Бившият модел по-рано отрече обвиненията, че е замесена в престъпни дейности: "Опитвах се да не се намесвам в работите на съпруга си. Когато ме питат за това, се ядосвам и това изобщо не му помага", каза тя.

Бившата първа дама на Франция е близка приятелка на Мими Марчан, 77-годишен медиен експерт, която е официално разследвана за сплашване на свидетели и престъпна корупция по същия случай. Марчан, наричана "кралицата на папараците", е обвинена, че е платила на 74-годишния Заид Такиедин, бивш френско-ливански търговец на оръжие, да оттегли клетвената си декларация, че е уредил Никола Саркози да получи милиони долари от полковник Кадафи.

В интервю преди четири години за "Пари Мач" Такиедин оттегли твърдението си за куфар с пари, доставен на сътрудниците на Саркози. Тези пари са били използвани за финансиране на предизборната кампания през 2007 г., в която Саркози спечели единствения си президентски мандат. Екс президентът използва това интервю, за да твърди, че е невинен и че истината най-накрая е излязла наяве.