10-годишната праправнучка на Златю Бояджиев с първа изложба

Талантливата Беатрис Халваджиян е ученичка на Иван Яхнаджиев

Култура
15:18 - 26 Юни 2019
8811
10-годишната праправнучка на Златю Бояджиев с първа изложба

На 25 юни в галерия "България" - Софийска филхармония бе открита първата изложба на 10-годишната Беатрис Халваджиян - праправнучка на големия български художник Златю Бояджиев, и ученичка на друг голям творец - Иван Яхнаджиев.

Беатрис учи в Италианския лицей, където маестро Яхнаджиев преподава от години, и заедно с възпитаниците на лицея е създал десетки оригинални артинсталации.

Изложбата на ученичката му Беатрис бе открита с пърформанс на деца под ръководството на маестро Яхнаджиев. Изработените на място от малките художници картини, бяха предложени за разпродажба с благотворителна цел - лечение на болни деца.

Официалното откриване на изложбата от картини на Беатрис направи известната галеристка Цена Бояджиева - нейна баба. Тя направи мило обръщение към малката художничка, в което отбеляза, че дори Беа да не стане професионален художник, ценно е дори само нейното желание да рисува; че то е знак, че расте с духа на изкуството - нещо, което само по себе си е градивно за израстването й като личност.

Бояджиева благодари на присъстващите на събитието, за тяхното отношение към детското творчество и към самата Беа, чиято първа изложба бе почетена от роднини, приятели и съученици на малката художничка.

Изложбата на малката художничка ще радва публиката до 10 юли.