10 хиляди маски без пари раздадоха в Главиница

Местната власт дезинфекцира срещу вируса

Общество
12:32 - 19 Март 2020
1848
10 хиляди маски без пари раздадоха в Главиница

10 000 маски със собствени средства осигури за населението си община Главиница, съобщава кметът Неждет Джевдет. Отделно е стартирала организация за измиването и дезинфекцията на улиците в общинския център и населените места.

Дава се и безплатна храна на хората под карантина, тъй като те и техните семейства не бива да напускат домовете си. Отделно от това на тези, които са влезли в общината до 17 март, ще бъдат издадени предписания от РЗИ за карантина. В общината има влезли 47 души от европейски страни и 23 от Република Турция.

В Дулово, по разпореждане на кметът д-р ЮкселАхмед също е започнала дезинфекция на паркови пространства, улици и детски площадки, както и пред общински сгради, където се събират повече хора.

Освен строг пропускателен режим в сградата на Общината, на работещите са осигурени маски, дезинфекционни материали и ръкавици. Маски се предоставят и на онези посетители, които нямат такива. 450 маски са дадени и на работещите в общинската болница, пише „24 часа“.

Чрез Центъра за обществена подкрепа е въведена и услуга за закупуване по заявка на хранителни продукти от първа необходимост и лекарства, предписани от лекар. Услугата се предоставя според указанията и препоръките на Националния оперативен щаб и Здравното министерство. Ще бъдат обхванати спешно нуждаещите се хора, сред които самотно живеещи възрастни хора без близки и роднини в населеното място. Хора с увреждания, които нямат личен или социален асистент, домашен помощник или асистент по Закона за личната помощ. За нуждаещите се жители от населените места в общината препоръката е да се обръщат към кмета или кметския наместник.

„Горещ” телефон 0899 за заявки, за купуване на стоки от първа необходимост, за нуждаещи се граждани е разкрит пък в община Тутракан и тамошния център за обществена подкрепа. Телефонът ще се ползва от възрастни, самотни, трудно подвижни и болни хора. Набират се и доброволци. За улеснение на гражданите, получаващи топъл обяд от обществена трапезария, храната ще се разнася по домовете им в съдове за еднократна употреба. Целта е да се предотврати струпване на хора в обществената трапезария, съобщават от Община Тутракан. Работи се в редуциран състав заради усложнената обстановка, но има дежурства във всички дирекции. Работят Информационният център и звеното за данъци и такси.