10 кандидати за наследници на Тереза Мей

Свят
21:45 - 10 Юни 2019
4035
10 кандидати за наследници на Тереза Мей

Десетима са кандидатите за лидер на британските консерватори, обявиха от партията. Кандидатите трябваше да внасят документите за участие в битката за наследник на Мей до края на работния ден. За да участват в изборите, те се нуждаят от подкрепа от поне осмина други членове на Парламента.

Всички депутати от партията ще участват в поредица от вотове, за да останат двама кандидати накрая. Първото гласуване, което ще се проведе в четвъртък, изисква 5% подкрепа (16 депутати), а второто ще изисква 10% подкрепа (32 депутати).

Бившият външен министър Борис Джонсън е фаворит за поста. Министърът по околната среда Майкъл Гоув и външният министър Джереми Хънт днес официално ще дадат старт на кампаниите си. Те са разглеждани като основни съперници на Джонсън. Но Гоув започва кампанията си в сложна ситуация, след като през уикенда призна, че е вземал кокаин няколко пъти, докато е работил като журналист преди 20 г. Хънт от своя страна твърди, че германският канцлер Ангела Меркел му е съобщила, че ЕС е "склонен да преговаря" за сделката за Брекзит с новия британски лидер.

Джонсън заема по-твърда позиция от Гоув и Хънт. Той е готов да извади страната от ЕС със или без споразумение. Той също отказва да изплати 39 милиарда британски лири на ЕС за "бракоразводната сметка", освен ако не получи по-добри условия от Брюксел.

Сред останалите, които са се кандидатирали, са ексминистърът за Брекзит, Доминик Рааб, вътрешният министър Садид Джавид, Лидерът на Камарата на общините на Великобритания Андреа Ледсъм и други. Все пак Мей ще остане премиер до избора на нов лидер.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври. Условията по излизането на страната от ЕС ще бъдат основен въпрос в битката за поста председател на Консервативната партия.