10 лири за проститутка заради Брекзит

Ценоразписът на британските жрици удари 20-годишно дъно

ЕС
14:36 - 02 Април 2019
10375
10 лири за проститутка заради Брекзит

Докато политолози, икономисти и социални психолози се опитват да анализират обществените измерения на предстоящия Брекзит, британският таблоид „Сън” реши да се зарови в мръсотията и да провери какъв е ефектът на излизането от ЕС върху британската работническа класа. И по-точно върху труженичките на платената любов, които също остро се вълнуват дали ще имаме твърд или мек… Брекзит.

Изданието избра за проучването си крайбрежния уелски град Суонзи – някога средоточие на медодобивната индустрия на Острова, а в наши дни познат като културен и моден център. Местният основен булевард „Суонзи Хай Стрийт” е известен като най-голямото сборище на проститутки на квадратен метър в Британската империя и гордо носи прякора „Алеята на кондомите”.

Само от края на септември 2018 г. в града са затворени 6600 работни места в очакване на излизането от Европейския съюз, което масово кара работодателите да преместят бизнеса си на континента. Центърът на Суонзи прилича повече на американско негърско гето от края на 60-те, отколкото на средновековен европейски град – напуснати сгради със заковани прозорци, пустеещи училища, дебели решетки на частните домове, стрелба и писъци по улиците на всеки час.

36-годишният собственик на книжарница на „Хай Стрийт” Скот Уолъс се оплаква, че сутрин му отнема половин час да изрине използваните презервативи и иглите от спринцовки пред магазинчето си, за да отвори.

„Всъщност не знам защо изобщо си правя труда. Тук има само проститутки и наркомани, най-много някой да влезе да си купи хартиена торбичка, за да пъхне в нея дрогата. Оборотът ми не стига да си платя бензина на колата да дойда дотук, а живея на по-малко от километър”, жалва се Скот.

Единствено проститутките неотклонно стоят на своя пост, коригират цените надолу всеки ден и се надяват политическата ситуация да се изясни, за да могат да се трудят „по специалността си” с достойно заплащане. В момента таксите по улиците на Суонзи са ударили дъното си от 20 години насам – 10 паунда за час компания с всички екстри, 65 за цяла нощ. Орални ласки закъсалият минувач може да си осигури за смешните 5 лири – сума, която е по джоба дори на български средношколец.

„Само допреди година тук беше най-доброто място да си компаньонка в цяла Англия. Тихо, спокойно, клиентите ни бяха преди всичко индийци и пакистанци от сектора на високите технологии. Чисти, изрядни, платежоспособни, лишени от агресия. Изкарвахме между 6 и 15 хил. паунда на месец. Всички тези хора си тръгнаха заради Брекзит, днес са останали само местните гангстерчета, които разполагат с по няколко лири на ден, с които да си купят пиене и наркотици. На нас ни плащат смешни пари, но на кого да се оплачеш? Не е като да имаме профсъюз”, споделя опитна жрица на платената любов.

Миналата година полицията в града реагира на рекордните 1163 повиквания за криминални престъпления – сред тях за щастие има само едно убийство. Бащата на четирима синове Дейвид Уин е заклан със строшена бутилка от бира след масово сбиване в пъб миналия декември. Нападенията с нож, умишлените палежи и престрелките между улични банди обаче са ежедневие.

Според „Сън” разрухата на Суонзи се дължи на факта, че предстоящият Брекзит е стопирал правителствения проект за реновация на централната градска част на стойност 113 милиона паунда. Предвиждаше се построяването на две студентски общежития, търговски център, над 1000 жилища, спортни площадки, две зелени зони. Сега парите са замразени в очакване на ново развитие по оста Лондон-Брюксел.