10 милиона по света се заразиха с коронавирус

Общество
16:26 - 28 Юни 2020
2842
10 милиона по света се заразиха с коронавирус

Заразените с новия коронавирус в света надхвърлиха 10 млн., предаде Франс прес, цитирана от БТА. Броят на жертвите приближава 500 000. Европа е най-засегнатият континент с повече от 2.637 млн.случая на Covid-19, от които 195 975 починали.

Най-засегнатата страна са САЩ с 2 510 323 случая на зараза, от които 125 539 починали.

Само за шест дни бяха открити 1 млн. нови случая на зараза, което показва, че темпото на разпространение на вируса продължава да се ускорява.

Увеличаването на случаите води до връщане или въвеждане на нови мерки срещу разпространението на коронавируса в различни страни по света.

Отмяната на мерките в САЩ се забавя

В САЩ пандемията засяга особено тежко южните щати на страната. Най-голям брой заразени е отбелязан в щата Флорида, с 9585 нови случая и 24 починали за деня. Според губернатора Рон Десантис вирусът се е разпространил най-вече сред младежите, които се отказаха от плажовете и нощните забавления в името на спазване на карантинните мерки.

Властите на американския щат Вашингтон отмениха преминаването към последната, четвърта фаза на отварянето на икономиката заради нарастването на броя на случаи на заразяване.

"Четвъртата фаза означава връщане към нормална дейност, което в момента не можем да направим", се казва в изявлението, публикувано на сайта на губернатора Джей Инсли. "Ситуацията се променя, затова ще продължим да вземаме по-нататъшни решения въз основа на наличната информация", добавя Инсли. Според него 8 от общо 39 окръга на щата са били готови за пълната отмяна на ограниченията.

Губернаторът препоръчва на гражданите на щата да ползват маски на обществени места, да спазват безопасна дистанция и мерки за лична хигиена.

Седмичен рекорд в Бразилия

Другата сериозно засегната страна от разпространението на коронавируса – Бразилия, отчете 38 693 нови случая на заразени за последните 24 часа, с което общият им брой надхвърли 1.3 млн. души.

За последния ден са регистрирани и нови 1109 смъртни случая. Общо жертвите на новия коронавирус в страната са 57 070.

Според сводката на министерството на здравеопазването за последната седмица са открити рекордните 246 088 нови случа. Този показател беше относително стабилен за около две седмици в началото на месеца, но от средата на месеца започна да расте. Броят на смъртните случаи обаче отбеляза спад.

Броят на оздравелите от коронавируса надхвърля 715 000 души.

Най-тежка е епидемиологичната обстановка в югоизточния бразилски щат Сао Пауло и едноименния мегаполис, който е негова столица. В региона са отбелязани 265 518 заразени, от които са починали 14 263.

Масово тестване в Бавария

В Европа също броят на новите случаи в някои страни расте.

В Чехия новозаразените за последните 24 часа са 260, което е рекорден ръст от 8 април насам. В сравнение с четвъртък положителните случаи са нараснали три пъти.

Общо в страната с население от 10.7 милиона души има 11 298 случая на зараза и 347 смъртни случая от Covid-19.

Здравни представители казват, че рязкото повишение в новите случаи на зараза може да се дължи на по-интензивното тестване в местни огнища на инфекцията.

Германската провинция Бавария планира мащабно тестване за Covid-19, обяви регионалният здравен министър Мелани Хумл, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Идеята е всички, които искат да бъдат тествани за новия вирус, да могат да го направят и да разберат дали са заразени. Изследвания ще могат да си правят и хора без симптоми, но приоритет ще имат тези, които имат някакви признаци на инфекцията.

Тестовете ще бъдат фокусирани в кланиците и месопреработвателните предприятия. Целта е да се избегне голямо огнище като това в Гютерсло. Здравните власти искат да установят дали изключителното физическо натовараване, или работа при неблагоприятни климатични условия са евентуални допълнителни рискови фактори за коронаинфекцията.

Броят на новите потвърдени случаи на коронавирус в Германия е нараснал с 256 за последните 24 часа, достигайки 193 499, сочат последните данни на Института "Роберт Кох".

Починалите от Covid-19 за последното денонощие са трима, с което общият им брой достигна 8957 души.