10 неща по света, които нямат логично обяснение

Любопитно
15:28 - 09 Април 2021
6213
10 неща по света, които нямат логично обяснение

Човешката история е пълна с невероятни тайни и загадки. Кои са нещата, които будят най-голямо очудване?

1. Птица Моа

Тези нелетящи гигантски птици са обитавали Нова Зеландия. Те достигали височина от 3.6 метра и тегло от 225 кг. Изчезнали са преди около 1500 години, унищожени (според една от теориите) от местните жители маори. Изследователите били шокирани, когато по време на научна експедиция открили добре запазен крак на Моа в една от пещерите в новозеландската планина Оуен. Находката е на възраст около 3 000 години.

2. Храмовият комплекс Саксайуаман – Перу

На един от хълмовете над град Куско в Перу се намира уникален археологически комплекс – Саксайуаман. Това е най-голямата крепост в Америка на височина 3 500 – 3 650 м над морското равнище. Знае се, че по времето на инките комплексът е бил използван за военна крепост, а за какво е служел преди това остава загадка. На местния език Саксайуаман означава “Сивокаменна хищна птица”. Комплексът изумява с безупречното си строителство, без да бъде използвана дори капка хоросан. Камъните са така добре издялани и гладки, че между тях не може да промуши дори лист хартия.

3. Вратата на слънцето – Боливия

Намира се Тиуанаку – древен и мистериозен град в Боливия. Някои учени смятат, че през първото хилядолетие от Новата ера той е бил център на огромна империя. Досега никой не може да даде обяснение какво означава дърворезбата върху вратата на Слънцето. Предполага се, че има някакво астрологическо или астрономически значение.

4. Пещерите Лонгю – Китай

Тези пещери се намират в Китай и са смятани за едни от най-мащабните изкуствени тунели от Древността. Лонгю са открити през 1992 година от местен мъж и до сега са описани 24 изкуствено създадени пещери, покриващи площ от над 30 000 м². Предполага се, че пещерите са поне на 2 000 години. Археолози, архитекти, инженери и геолози от цял свят не могат да дадат точно обяснение за това как са били изкопани пещерите, от кого и защо. Днес пещерите са обявени за китайското „Девето чудо на света”.

5. Незавършеният обелиск – Египет

Най-големият познат древен обелиск. Той е поне два пъти по-голям, от който и да било обелиск, изправян някога в Египет. Ако бъде завършен ще бъде дълъг около 42 м и тежък 1150 тона. В началото идеята била този обелиск да бъде издълбан направо в скалите, но те започнали да се напукват. Затова обелискът остава в това състояние, недовършен, а размерът му е просто поразителен.

6. Подводният град Йонагуни – Япония

Този древен комплекс е открит случайно от водолазния инструктор Кихачиро Аратаке. Подводният град обърква всички учени. Скалата, в която е издълбан, е потопена под водата преди около 10 000 години – много преди да бъдат издигнати дори египетските пирамиди. Някои археолози смятат, че през тази епоха хората дори не ловували, а се хранели с корени и жевеели в пещери, какво остава за построяването на такъв огромен град, който по площ е сравним с площта на съвременен Рим.

7. „Могилата на мъртвите“ – Пакистан

Извънредно сложната Могила на мъртвите е открита през 1922 година в Индуската долина на днешен Пакистан. Откриването на Могилата принуди археолозите да изместят датата на началото на Индийската цивилизация с хиляди години назад. За почуда на съвременните изследователи, градът е бил високо развит и кара водещите археолози да смятат, че още преди да бъде построен е бил замислен като пример за градоустройство. Тайната на падението на този град занимава експерти в продължение на десетилетия.

8. Ланс о Медоус – Канада

През 60-те години на миналия век в северните части на Канада, на остров Нюфаундленд, е открито древно викингско селище на повече от 1 000 години. Този факт доказва, че викингите са достигнали Северна Америка много по-рано от Христофор Колумб. Името на селището е известно като Ланс о Медоус и днес е най-голямата гордост на Канада.

9. Тунелите Stone-Age

Откриването на широка мрежа от подземни тунели, които се разпростират на територията на цяла Европа – от Шотландия до Турция, показва, че живелите през Каменната ера хора не са били просто ловци-събирачи. Истината за целите на тунелите и до днес остава загадка. Някои изследователи смятат, че са били използвани като защита срещу хищници, други пък са на мнение, че така са си осигурявали безопасен начин за придвижване.

10. Гигантски каменни сфери – Коста Рика

През 40-те години на ХХ в. в тропическите джунгли на Коста-Рика е направено невероятно откритие – гигантски каменни сфери, които са били разпръснати из цялата джунгла. Най-големите от тях са с диаметър 2 метра и тежат по 16 тона. Едни от тях лежат върху земята, други са частично вкопани в нея. Тези загадъчни каменни образувания са интригуващи не само заради перфектната си сферична форма, но и заради неизвестния си произход и предназначение. Местните легенди предполагат, че тайнствените сфери криели злато, но те се оказали празни.