10 проклятия в световния футбол

Феновете, а понякога и хора от самите клубове, продължават да обвиняват висшите сили за провалите

Нещо за четене
16:59 - 17 Май 2019
6111
10 проклятия в световния футбол

Футболът е много суеверен спорт. В ХХІ век сме и би трябвало всички поличби и проклятия да са останали в миналото, но не са! Феновете, а понякога и хора от самите клубове, продължават да обвиняват висшите сили за провалите.

Сега ще ви представим Топ 10 на тези проклятия.

1. Дрейк - прокълнатите снимки

През март футболните клубове започнаха да търсят истерично всички възможни снимки на свои играчи с известния ръпър Дрейк. Факт е, че музикантът, след като си направи снимка с някой футболист, спортист или цял отбор, веднага след това следва загуба! Дрейк поддържаше Конър Макгрегър, Серина Уилиямс на Ю Ес Оупън и хокейният Торонто Мейпъл Лийфс... И сега навлезе и във футбола. От снимката с Дрейк пострада Серхио Агуеро и неговият Манчестър Сити в Шампионската лига, Джейдън Санчо и Борусия Дортмунд, Обамеянг и Арсенал срещу Евертън, Курзава и ПСЖ в мача срещу Лил (1:5), Ювентус срещу Аякс и много други.

2. Крус Азул - Проклятието на кръвта

Всичко започна във финалите на мексиканската лига през 1997 г., в които участваха Крус Азул и Леон. Няколко минути преди края на мача вратарят Леон Анхел Комицо ритна нападателя Карлос Ермосильо. Нападателят отказал помощта на лекарите и отишъл с кървава глава да бие дузпата. Ермосильо отбеляза и направи Круз Азул шампион за осми път. От тази година клубът не е спечелил нито един шампионат, беше победен в финала на Шампионската лига на КОНКАКАФ и Копа "Либертадорес". Феновете смятат, че това е проклетата кръв. В допълнение, терминът Cruzazulear се появи в Мексико, което означава унизителна загуба за отбора.

3. Америка де Кали - Проклятието на собственика

През 1948 г., на среща на собствениците на колумбийския клуб, беше решено да се прехвърли отборът в професионалната лига. Един от собствениците - Бенямин Уреа, беше против тази идея и каза: "Те могат да правят каквото си искат с клуба, но, кълна се в Бога, те няма да бъдат шампиони". Клубът трябваше да чака 31 години, за да спечели титла, а през 1979 г. журналистът Рафаел Медина и певецът Антонио Дел Вивар изпълниха ритуал за проклятие, така че клубът най-накрая имаше късмет за Купата.

4. Мик Джагър - Проклятието на Световните първенства

Звездата на Rolling Stones от 2010 година насам, според феновете, носи неуспехи на отборите, които подкрепя в мачовете. Всичко започна с среща на Холандия и Бразилия в Южна Африка, когато музикантът дойде на мача с екип на на южноамериканския отбор. През 2014 г. Мик викаше за Италия, за Португалия в груповата фаза и за Бразилия на полуфинала. Известени са следващите резултати. На Световното първенство в Русия Джагър потвърди максимата: той беше за Белгия в полуфинала с Франция и за Англия срещу Хърватия.

5. Хабиб Нурмагомедов - Проклятието след легендарната битка

Руският боец във версия UFC след битката му Конър Макгрегър подкрепи някои футболни и хокейни клубове. Но не им беше на късмет. Всичко започна на мача Анжи и ЦСКА Москва, преди който дагестанците отпразнуваха победата на Нурмагомедов над ирландеца. Тогава ЦСКА се оказа по-силен. По-нататък, в дуел между Спартак Москва и Арсенал Тула, Хабиб предпочиташе московчани, но тимът от Тула победи фаворитите. По-късно Нурмагомедов най-накрая потвърди своята лоша традиция, подкрепяйки СКА в мача срещу ЦСКА Москва, като по този начин осъди петербургците на заколение.

6. Аарън Рамзи - Проклятието на смъртта

Уелсец отдавна е нещо като предвестник на смъртта във футбола. През 2011 г., след като играчът се върна в големия футбол след контузия, той отбеляза това събитие с гол. На следващия ден стана известна смъртта на Осама бин Ладен. В последствие феновете откриха пряка връзка между головете на Аарън и смъртта на знаменитости. За осем години имаше 19 случая, в които отбелязаните голове от Рамзи се отразиха на живота на известни хора. Сред тях са Стив Джобс, Уитни Хюстън, Пол Уокър, Борис Березовски, Робин Уилямс, Муамар Кадафи, Люк Пери и Кийт Флинт.

7. Дарби Каунти - Циганското проклятие

При изграждането на своя стадион, клубът изгони циганския табор от тази територия. Циганите отправят проклятие, че Дарби никога няма да спечели Купата на ФА. До този момент клубът понякога достигаше до полуфиналите на турнира. След почти 50 години, през 1946-та, преди финала за Купата няколко играчи овните отидоха при циганите, за да прекъснат проклятието. Не е известно за какво са говорили страните, но във финала срещу Чарлтън (1:1 в редовното време) беше забавно: първо, топката се спука символично, а след това Дарби вкара три гола в допълнително време и спечели трофея след успех с 4:1.

8. Хибърниън - Проклятието на арфата

Шотландският Хибърниън чака 114 години, за да спечели шотландската национална купа. Последният път далеч във времето - през 1902-ра. По време на този огромен период на суша, отборът загуби 10 финала за Купата, но спечели шампионата четири пъти и Купата на лигата три пъти. И всичко това е дело на музикален инструмент. По време на председателството на Хари Шип местният стадион претърпява реконструкция, по време на която на южната трибуна премахнаха изображението на арфа - символизираща ирландските корени на отбора. И мнозина заподозряха, че някоя циганка е проклеха клуба. Дълго време арфата не се появи на стадиона, но при условията на проклятието няма инструмент - няма победи за Купата на ФА в Шотландия. През 2015 г. клубът решава да ребрандира своето лого и най-накрая връща образа на арфата. Осем месеца по-късно клубът спечели Купата на Шотландия.

9. Националният отбор на Австралия - Проклятието на шамана

В квалификациите за Световното първенство през 1970 година, австралийският отбор реши да играе на сигурно и помоли шамана в Мозамбик да наложи проклятие на противника - националният тим на Родезия, сега Зимбабве. Австралийските представители си тръгнали без да платят обещаните хиляди лири на шамана. Много лоша шега! Неуспехите на Световните първенства преследваха кенгурата до 2004-та, докато телевизионният водещ Джон Сафари не отиде в Мозамбик, за да заснеме история, в която австралиеца трябваше да проведе сеанс, да извика духа на този шаман и да му се извини. След това австралийският отбор отиде на Световното първенство през 2006 година и стигна до 1/8-финалите.

10. Вашку да Гама - Проклятието на несъществуваща жаба

През 1937 г. Васко да Гама пристигна за мача срещу скромния Андарай. Гостите отбелязаха 12 безответни гола, въпреки джентълменската договорка да не унижават домакините. И тогава, както говорят легендите на феновете, треньорът на Андарай - Арубиньо, отишъл на стадиона на Вашку и заровил жаба с проклятие за 12 години - броят на отбелязаните голове. Бразилският гранд започна да се притеснява, когато започна следва провали от първенство в първенство, въпреки че притежаваше най-силния отбор. Те направиха това, което трябваше, но търсенето на жаба на стадиона не бе увенчано с успех. Затова ръководството на Вашку отиде да се извини на Арубиньо. Треньорът Андарай се засмял и каза, че няма жаба, но от добротата на сърцето си той щеше да вдигне проклятието. Следващият сезон мореплавателите завършиха без нито едно поражение.