10 родни звезди се изследват за опасни химикали в тялото

Те се включиха в инициативата "Пластмаса в тялото"

Новини
13:57 - 04 Декември 2020
1762
10 родни звезди се изследват за опасни химикали в тялото

Десет родни популярни личности се включиха в инициативата "Пластмаса в тялото". Те се изследваха за опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки.

В инициативата участваха актьорите Деси Бакърджиева, Илияна Лазарова и Христо Мутафчиев; певиците Веси Бонева и Маги Джанаварова; спортистите Магдалена Малеева и Невяна Владинова и шеф-готвачът Дани Спартак.

Кампанията подкрепиха и двама медицински специалисти, акушер-гинекологът д-р Добринка Петрова, както и естетичният дерматолог д-р Снежана Атанасова. Проектът се координира от Европейската мрежа за нулеви отпадъци в партньорство със „За Земята“ (България) и още четири европейски страни.

Общо над 50 популярни личности от Белгия, България, Испания, Латвия и Словения се включиха в този здравен изследователски проект.

Изследванията на родните популярни личности са направени през октомври в лаборатория на Норвежкия институт за обществено здраве.

В пробите от България са открити следи от 17 вида фталати и феноли, сред които моноетил фталат и метилпарабен с най-високите нива от всички участващи страни.