10 селища все още са без ток след бурята

Кметът на Варна организира акция за почистването на града

Актуални новини
19:40 - 21 Ноември 2023
2301
10 селища все още са без ток след бурята

Към 16:45 часа в Североизточна България без електрозахранване са 10 населени места, съобщиха от "Енерго про". 

Най-много селища без ток - седем, са в област Добрич. В Разградско без електрозахранване са две населени места, а в Шуменско - едно.

От дружеството уточниха, че работата по възстановяването на електроподаването към всички населени места без ток продължава.

В другите области, обслужване от "Енерго про", няма населени места без ток, допълниха от компанията.

Вчера по същото време без ток бяха 44 населени места, а 24 часа преди това - 171 селища.

В работата по отстраняване на авариите след тежките метеорологични условия в региона се включиха повече от 70 екипа.

Междувременно по инициатива на кмета Благомир Коцев общината организира доброволческа акция за почистване на Варна след урагана, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

По искане на Коцев се организира инициативата "Да почистим Варна заедно", която ще се проведе на 25 и 26 ноември (събота и неделя). Общината ще предостави специални прозрачни чували за листна маса, за да може след това тя да се използва за компостиране.

Всички граждани, които искат да помогнат, могат да вземат чувалите в един от единайсетте пункта, разположени в сградата на Община Варна, петте районни кметства и петте села.

Умоляват се гражданите да изхвърлят листните отпадъци в чували, а клоните да събират на компактни купчинки, а за да се улесни работата на сметопочистващите служители, те могат да се оставят на един метър от контейнерите за боклук, уточняват от общината.

Машини на сметопочистващата фирма ще съберат чувалите от целия град и ще ги извозват до специалното депо за компостиране в село Въглен.

От пресцентъра съобщават още, че всички екипи на Община Варна и общинските предприятия, отговорни за почистването на града, са на терен и работят усилено, за да отстранят щетите от ураганното бедствие. Пълното възстановяване на чистотата ще отнеме известно време.

След бурята през почивните дни обстановката в област Добрич също се нормализира. Почистени са всички пътища от републиканската пътна мрежа и няма въведени ограничения за движение, информират от Областната администрация по данни на Областно пътно управление - Добрич, предава БТА.

Продължава на терен работа на екипи на енергодоставчика, тъй като все още има населени места без ток. С нарушено електрозахранване в областта са селата Каблешково, Главанци, Градница, Кладенци, Професор Златарски, Честименско и Полковник Дяково. Възстановено е електрозахранването на селата Добрин, Благовец и Соколник, допълват от администрацията.

Възстановено е и водоподаването в областта като цяло. Все още не работи помпена станция "Телериг", която няма електрозахранване, поради изгорели мотори на помпите. Без вода са все още селата Телериг, Бакалово, Зимница. Екипи на ВиК - Добрич работят по отстраняване на аварията и в рамките на деня се очаква водоподаването към населените места да бъде възстановено.

От общините в областта няма подадени сигнали за проблеми по населени места.

Малко по-рано стана ясно, че се отменя бедственото положение в шестте общини в Шуменско, както и в Аксаково. От 14 часа днес е отменено бедственото положение и в Суворово.