10 труса и у нас - отзвук от Истанбул

Земята се люля в Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Кърджали, Сливен

Актуални новини
19:05 - 26 Септември 2019
2940
10 труса и у нас - отзвук от Истанбул

Земетресението от близо 6 по скалата на Рихтер, което разтърси днес Итанбул около 14 часа, се усети доста силно и в България. Над десет вторични труса между 3 и 4.5 по скалата на Рихтер са регистрирани у нас след земетресението в Западна Турция, съобщи Ирена Александрова - дежурен сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Няма пострадали български граждани по време на земетресението в Истанбул, съобщиха междувременно от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР). Властите са предприели незабавни превантивни мерки чрез спиране на газоподаването в рискови сгради и райони, осигуряване на храна, напитки и стоки от първа необходимост на хора, които се страхуват да се приберат в жилищата си. Допълнителни екипи на Гражданска защита са изпратени в Истанбул от други градове.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Генералното ни консулство в Истанбул на следните телефони: +90 212 281 01 14, +90 212 281 01 15, +90 212 281 01 16.

"Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Малко Търново, Созопол, Царево, Приморско, Кърджали - доста широк периметър. Основният шок е в 14 ч. и след това имаме сеизмичност, която гравитира от 3 до 4 магнитудни интервала, много земетресения с под 2, но над 10 са тези, които са регистрирани с магнитуд от 3 до 4,5-4,7", обясни Ирена Александрова, като уточни, че тъй като трусът е извън сеизмогенна област на България, трудно може да се каже какъв тип е земетресението.

Трусът е усетен и в Сливен, предадоха местни медии, но само по високите етажи на жилищните сгради.