100 000 лв. глоба за незаконната сеч в Борисовата градина

Собственикът на къпалнята "Мария Луиза" е премахнал над 100 дървета

Общество
19:14 - 03 Февруари 2023
1381
100 000 лв. глоба за незаконната сеч в Борисовата градина

100 000 лв. глоба за собственика на къпалнята "Мария Луиза" за масовото изсичане на здрави дървета. Това разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова. Новата санкция идва след като стана ясно, че въпреки забраната, незаконната сеч е продължила и през нощта.

Двайсет унищожени дървета на терена на къпалнята "Мария Луиза", това констатира кметът на София Йоданка Фандъкова в сряда. За нарушението на дружеството-собственик е наложена глоба в размер на 50 000 лв., а дейностите по изсичането на дърветата се прекратяват. До вчера, когато се установява повторно изсичане на дървета.

"Във вчерашния ден понеже дейностите са продължили, към нас се присъединиха и колегите от контрол на стоителството, отново по разпореждне на кмета, когато бе установено, че в имота е нарушен терена, има и клони от прясно премахнати дървета, в тази връзка се пристъпи към още по-сериозно налагане на санкция, което ще бъде по Закона за устройство и застрояване на СО и санкцията ще бъде в размер на 100 000 лв. От първи, когато колегите от общинското предприятие забелязаха при сутрешните си дейности, че в терена има техника и нерегламентирана дейност, подадоха сигнал към нас и по разпореждане на кмета дойдохме на място и съставихме протокол, който протокол констатирахме, че са премахнати 20 дървета", каза Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система", СО, цитира БНТ.

"Попълнили са протокол с невярно съдържание, това е господинът от "Зелена система", който продължава да отказва да ми даде този протокол, защото е с невярно съдържание, където твърди, че 20 дървета са изрязани, дърветата са над 100, няма как да установят, че са 20, защото са премахнати незаконно и коренната система и е изравнено с багери. Защото това нещо с глобите от 50 000, 100 000, ако ще 2 млн. да каже Фандъкова, ще отпадне в съда, защото доказателствения материал в този протокол е с невярно съъдържание", каза Гергана Пирозова, създател на Фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина".