100 000 лв. глоба за ТЕЦ „Бобов дол“ заради замърсяване

В РИОСВ-София е подаден сигнал за миризма на сяра и прах в село Големо село от дейността на централата

Новини
15:59 - 18 Април 2023
1890
100 000 лв. глоба за ТЕЦ „Бобов дол“ заради замърсяване

Административният съд в Кюстендил постанови окончателно решение, с което потвърди установено нарушение от страна на ТЕЦ "Бобов дол".

Въз основа на обстоятелствата е съставен акт и издадено наказателно постановление, оспорено от ТЕЦ „Бобов дол“ пред районния съд в Дупница. Съдът е отменил наказателното постановление.

Това е дало право на директора на Регионална инспекция по околната среда и водите да обжалва пред Административен съд-Кюстендил, който от своя страна отменя решението на дупнишките магистрати.

Наказателното постановление е изменено и вместо глоба от 190 000 лева, централата трябва да заплати глоба от 100 000 лева.

В РИОСВ-София е подаден сигнал за наличие на миризма на сяра и прах в село Големо село от дейността на централата. На 17 февруари 2022 година е извършена проверка от страна на служители на инспекцията.

Резултатът от проверката показва, че енергиен котел №1 и енергиен котел №3 са в експлоатация, а при извършения обход на производствената площадка са установени емисии на прахообразни вещества, формирани от работещото комплексно роторно съоръжение и багери на открития въглищен склад. 

Сочи се, че чрез КРС се осъществява транспортиране на въглища към работещите котли от открития въглищен склад, а формираните от дейността емисии вятърът насочва към село Големо село.