100 000 мигранти заловени по границата с Турция от началото на годината

Актуални новини
11:00 - 12 Декември 2019
1541
100 000 мигранти заловени по границата с Турция от началото на годината

Турските власти по охраната на границите в района на Одрин са заловили от началото на тази година досега над 100 хиляди мигранти при опит да преминат нелегално през границите към България и Гърция. Охраната на турската граница в Одринския район е поверена на командването на 54-та механизирана пехотна бригада, наричана "Гранични орли".

Охранителите на границите са оборудвани с най-новите модели безпилотни самолети, които са местно производство, с термокамери, камери за нощно виждане, технически средства за обхождане на граничния район, наблюдателни кули, безжични комуникационни средства, както и специално обучени кучета за търсене на хора, се посочва в комюнике, предаде БТА.

През последните дни са били заловени петима мигранти от Афганистан, Сирия и Иран, които били засечени от наблюдателната кула при опит да преминат през река Марица на гръцка територия.

Заловените край границата мигранти преминават през процедура за установяване на самоличността в граничната застава, след това се извършва медицински преглед и чрез преводач на арабски език биват уведомявани, че са задържани от турските власти. Докато траят процедурите, те остават в заставата, като им се дават завивки, храна, хигиенни средства. След като приключат тези процедури, биват предадени на жандармерийските екипи, които пък от своя страна ги предават на областното управление по миграция, за да бъдат върнати обратно