100 бона за охлаждане в София

Столичани ще се радват на нововъведение по спирките на градския транспорт

Новини
14:03 - 29 Май 2019
1770
100 бона за охлаждане в София

Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките и обществените места в столицата. Те ще разпръскват вода в случая на високи температури през лятото.

Иновацията е част от план на Столична община за адаптация към климатичните промени в периода 2019- 2025 година. Той ще бъде гласуван утре на заседанието на СОС. В пална влизат множество мерки за облекчаване на ефектите от глобалното затопляне в столицата.

Част от тях са озеленяване на покриви, изграждане на чешми и фонтани, различни стимули за градското земеделие, засаждането на голям брой дървета в зони в който няма, развитие и изграждане на трамвайният транспорт.

Новата система на спирките ще работи с цел осигуряване на температурен комфорт чрез охлаждане. Цяла система се очаква да струва около 100 000 лева.

Близо 200 000 лева. пък е сумата за покривното озеленяване. Именно зеленината по покривите е важна част от съвременното градоустройство и помага на градският микролимат в града. Набелязаните в плана промени трябва да бъдат приложени до 2025 г.