100 души са задържани на протеста в Брюксел заради смъртта на арестант

В изблик на гняв недоволните хора запалиха полицейско управление

ЕС
22:38 - 14 Януари 2021
2089
100 души са задържани на протеста в Брюксел заради смъртта на арестант

Около 500 души протестираха в Брюксел. Те запалиха полицейско управление и няколко полицейски коли. Около сто души са задържани.

"Ако Ибрахима не беше чернокож, щеше все още да е жив", каза адвокатът на близките на 23-годишния младеж, който миналата седмица почина, след като беше задържан от полицията, предаде БНТ. Той е бил арестуван, след като се опитал да избяга от полицейска проверка. В ареста изпадал в безсъзнание. Откаран е в болницата, където умира. Според адвоката аутопсията е показала, че младежът е починал от сърдечен удар, имал е сърдечни проблеми.

"Полицаите обвиняват жертвата, за да оправдаят собствените си действия. Те разгласяват информация, която нямат право да огласяват и се опитват да го очернят", коментира адвокат Алексис де Сваеф.

"Искаме правосъдие, очакваме разследване. Той никога не е имал проблеми, беше просто младо момче, не е имал проблеми с приятелите си или съседите", заяви приятел на семейството.

В момента се води разследване за непредумишлено убийство, за да се установи дали има връзка между действията на полицаите и смъртта на младежа.

Вътрешният министър на Белгия каза, че засега няма данни за неправомерни действия от страна на полицията.