100 години от рождението на Марлон Брандо

Актьорът е известен със своята бунтовническа и непредсказуема природа

Шоу
21:02 - 03 Април 2024
3318
100 години от рождението на Марлон Брандо

Легендата на световно кино Марлон Брандо днес щеше да навърши 100 години. Той е една от най-енигматичните и влиятелни фигура в Холивуд. Неговият талант, гъвкавост и нетрадиционен подход към авторството променят изцяло филмовата индустрия и оставят трайна следа върху поколения актьори.

Марлон Брандо е най-младият актьор, спечелил наградата на Академията за най-добър актьор. Тогава той е на 30 години, а филмът, в който участва, е „На брега“.

Брандо е активист за граждански права. Той подкрепя движението на афроамериканците и участва в протести и митинги.

Отказва ролята на Дон Корлеоне в "Кръстникът" няколко пъти. Точно тази роля обаче се превръща в емблематична за него.

Когато печели "Оскар" именно за нея, в знак на протест срещу отношението към коренните американци във филмовата индустрия, Брандо изпраща Сачейн Литълфеатер да откаже статуетката от негово име и да прочете изявление по темата.

Брандо е очарован от индианската култура и традиции, учи езиците им и дори осиновява индиански деца.

Актьорът е известен със своята бунтовническа и непредсказуема природа. Той често влиза в сблъсъци с режисьори и продуценти, настоявайки за промени в сценариите и импровизирайки репликите си по време на снимките. 

Харизмата на Брандо е толкова силна и органична, а талантът му - толкова мащабен, че актьорът остава една от най-големите следи в историята на седмото изкуство и променя живота на много творци, докоснали се до него. Неговото величие се простира далеч отвъд постиженията на екрана заради принципите и етиката му. Затова той посвещава и част от живота си на активна кампания на защита на човешките права и природата.