100 литра дъжд на квадрат ни заливат до дни

Снежната граница пада под 1800 метра надморска височина

Общество
17:30 - 01 Октомври 2024
5128
100 литра дъжд на квадрат ни заливат до дни

След кратък слънчев прозорец се очаква ново динамично време, което ще донесе нови проливни дъждове, пише Метео Балканс.

На 5-и октомври голяма част от Балканския полуостров и нашата страна отново ще са под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт, свързан с циклогенез над България.

Валежите ще са значителни и на много места ще паднат количества от над 20-30 литра/кв.м.

Дъждовете ще започнат късно вечерта в петък, като по-значителни ще са през нощта и в ранните сутрешни часове в събота, над Западна и Централна България.

През съботния ден валежната зона ще се измести на изток и ще отслабне. Ново активизиране на процеса очакваме в неделя и понеделник над Източна България, като там количествата за период от 96 часа, могат да минат и 100 л/кв.м 

По северните склонове на Стара планина и над Родопите заради орографията са възможни и валежи от над 40-70 л/кв.м, като средно моделите прогнозират стойности между 20-35 мм. 

През нощта срещу понеделник, очакваме да се формира и циклон, а през деня в понеделник неговата фронтална зона ще премине през Източна България, което ще създаде и предпоставки за очаквани гръмотевични бури. 

Валежи от сняг се очакват в планините, като снежната граница ще се снижи под 1800 метра надморска височина. 

Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна и Централна България, тъй като очакваните валежи над тези райони ще са конвективни по характер и се прогнозират между 60-100 л.кв/м. Тук проблемът е, че валежите могат да паднат за няколко часа, което ще повиши вероятността за възможни наводнения.