100 полицаи охраняват черешобера в Кюстендилско

Дебнат и за спазване на противоепидемичните мерки

Новини
13:00 - 28 Май 2020
2356
100 полицаи охраняват черешобера в Кюстендилско

Да бъдат спазвани противоепидемичните мерки по време на черешобера в Кюстендилско, препоръчват от областната дирекция на полицията.

На по-късен етап около 100 полицаи и звено на жандармерията от около 20 служители ще охраняват кампанията в района, съобщава БНР.

Най-големият проблем е извозването на берачите и работниците до градините, което не може да става с автобуси и на големи групи, коментират от местните земеделски кооперации.

Комисар Васил Паргов, началник на Охранителна полиция при Областната дирекция на МВР, поясни:

"Ще бъде създадена организация съвместно с община Кюстендил за извозване на работниците, които ще прибират селскостопанската продукция в определени часове...

Ще допускаме извозването, но броят (на возещите се), който е законоустановен, в автомобила трябва да не се надвишава. Да спазват противоепидемичните мерки, ... да бъдат с маски в автомобилите".

Срещу посегателствата и кражбите ще действа добре разработената в предишни години система по охраната на черешовите градини и на пунктовете за изкупуване на плодовете: 

"Обиколка на всичките масиви на черешови насаждения от автопатрули, които ще бъдат с плаващо работно време. Ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове за извършване на проверка на моторни превозни средства във връзка с извозването на продукцията от черешовите масиви“, посочи комисар Паргов.