100 социалисти: Върнаха БСП в 50-а година

Корнелия възцари мракобесието и издълба ново дъно в моралното падение, пишат знакови лица като Станишев, Зарков, Пирински и Мутафчиев

Топ
16:31 - 13 Февруари 2023
2837
100 социалисти: Върнаха БСП в 50-а година

Близо 100 социалисти, делегати на позорния 50-и конгрес, чието заседание в събота стигна до безпрецедентна ескалация на напрежението и под давлението на тясното партийно ръководство на "Позитано" 20 в лицето на Корнелия Нинова изключи светкавично 14 техни другари, въстанаха с декларация.  

Сергей Станишев, Крум Зарков, Георги Пирински, Петър Витанов, Петър Мутафчиев, Велислава Дърева и десетки други са обезпокоени от бъдещето на партията в изолация. И заявяват: 

„На 11 февруари 2023 г. БСП бе върната в отдавна отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното падение!“.

Според тях „ръководството се крепи на „обещанието“ да вкара БСП отново във властта. Но след този Конгрес кой ще поиска да управлява с авторитарна, националистическа и антиевропейска партия с хора обвинени в корупция“ от международни партньори.

"Заседанието на Конгреса бе белязано и от редица безпрецедентни нарушения на Устава", пишат положилите парафите си под декларацията.

„Подмяна на делегати, подмяна на преброители, увеличен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите, за да се гарантира прокарването на всички решения на ръководството, налагане на цензура и изключване на микрофони, явни фалшификации и манипулации на гласуванията, както и недопускане на включване на точка за прекратяване мандата на председателя на партията, подкрепено с подписите на над 220 делегати.

Кулминацията на драмата в НДК настъпи с изключването на 13 делегати само заради желанието им да се изкажат на Конгреса. Сред тях са ръководителят на делегацията на БСП в Европарламента, младежки лидери, интелектуалци.

„Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не приемаме изключването на тези наши другари и призоваваме общинските и районните организации да не се съобразяват с противоуставното решение на Конгреса.“

„Политиката на ръководството отпраща БСП в небитието. Това е поредното доказателство за безплодието на една клика, която похити БСП и я превърна в секта, подчинена на егоцентризма и властолюбието на персона, чужда на партията и на социалистическите идеи и идеали.  Злоупотребата с лоялността на хиляди социалисти, спекулирането с техните въжделения, погазването на принципите на колективното ръководство – всичко това обезличава и деморализира БСП и отблъсква левите хора.“, предупреждават социалистите.

Те са категорични, че с „такава „подготовка“ за предстоящите избори ръководството слага край на надеждите за разширяване на общественото доверие и ръст на изборните резултати. Онези делегати, които напуснаха омерзени заседанието на Конгреса, демонстрираха енергия и решимост за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията!“

Излезлите от Конгреса социалисти предлагат скоро да се съберат на вътрешнопартийна дискусия, за да обсъдят реалния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея.

Ето и целия текст на декларацията:

Защо напуснахме заседанието на Конгреса на БСП?

На 11 февруари 2023 г. станахме свидетели на безпрецедентен натиск и апаратни хватки от страна на ръководството. А щетите върху образа на партията са огромни. Как изглежда БСП днес:

1.     Антидемократична и репресивна – партия дълбоко скарана със себе си, в която всяко различно мнение се цензурира и санкционира.

2.    Деидеологизирана и популистка – заимстваща похвати и инструментариум от крайно десни националистически формации. Това ще я постави трайно в изолация.   

3.    Антиевропейска – засилващата се вътрешнопартийна обсесия от заговори и въображаеми врагове на ръководството (Съвета на Европа и Партията на европейските социалисти).

4.    Деинтелектуализирана – толерира се верноподаничеството на тесен партиен елит за сметка на страха от професионалисти, интелигенция и доказани експерти.

5.    Партия на лицемерието и двойните стандарти за корупция – за едни само съмнението е причина да бъдат остракирани; за други – дори санкционирането им от международни партньори се оказва, че не е достатъчно.   

Ръководството се крепи на „обещанието“ да вкара БСП отново във властта. Но след този Конгрес кой ще поиска да управлява с авторитарна, националистическа и антиевропейска партия с хора близки до ръководството обвинени в корупция?

БСП е в изолация и обещанията за власт ще останат само мираж!

На 11 февруари 2023 г. БСП бе върната в отдавна отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното падение на БСП! От сила – носител на надежда, то я затвърди като сборище на безчестие! Лъсна истината за грозните лъжи на узурпаторското ръководство:

·      „ние сме най-демократичната партия“ – лъжа!

·      „трябва да се уважава всяко мнение“ – лъжа! (стига да не е различно от това на председателката)

·      „решенията са по устав на колективните ни органи“ – лъжа! (изключванията са  „по снимка“ и каприза на председателката)

Станахме свидетели на безпрецедентно погазване на Устава:

1. Над 60 делегати на Конгреса се оказаха с отнети права непосредствено преди заседанието. На тяхно място – без съгласието на партийните членове по места – бяха назначени верни на председателя и на обкръжението й „проверени“ хора. 

2. Близо 70% от преброителите на Конгреса бяха подменени, независимо от нормата в  Устава, че са избрани за 4-годишен период ( т.е. през 2020 г.).

3. Увеличен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите – не беше допуснато обсъждане и гласуване по отделно на ръководните и на работните органи на Конгреса. 

4. Делегати на Конгреса, сред които членове на ИПО Платформа „Социализъм 21 век“, внесоха Резолюция, която не беше раздадена на делегатите. В нея се настоява: за незабавни решителни действия за овладяване на по-нататъшния срив на партията; против участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ; прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като председател на партията съгласно подадената от нея оставка; избор на заместник председател, способен да създаде нова организация за участие в предстоящите национални и местни избори, както и за начало на всеобхватно обновление на партията.

5. Изключване на микрофони, лишаване на делегати от правото да се изкажат и да изразят и защитят своята позиция.

6. Явни фалшификации и манипулации при гласуванията.

7.  Недопускане на включване на точка в Дневния ред за прекратяване мандата на председателя на партията, подкрепено с подписите на над 220 делегати.

8. Изключване от партията на 13 делегати само защото имат дързостта да мислят различно от г-жа председателката и нейните приближени. Сред тях са ръководителят на делегацията на БСП в Европарламента, младежки лидери, интелектуалци. Безпрецедентен антидемократичен и антипартиен акт в историята на БСП. 

Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не приемаме изключването на тези наши другари и призоваваме общинските и районните организации да не се съобразяват с противоуставното решение на Конгреса.

Нека разговорът за това се състои в низовите организации, в които те членуват така, както предвижда Уставът на партията. Настояваме да не се прекратяват правата им на участие в дейността на партията. Председателката на БСП и тясното й обкръщение се опитват да отстранят наши другари, доказали се като истински социалисти през годините назад и отстояващи твърдо идеологическите хоризонти на нашата партия.

За разлика от онези, които безмълвно и бездушно вдигнаха послушно ръце за изключването им, за да обслужат личните амбиции на един самозабравил се лидер. Днес от първостепенно значение е да отстоим себе си като социалисти, да защитим своите ценности и принципи на солидарност и другарство, да се изправим срещу самозабравянето и вярата в собствената непогрешимост!

Политиката на ръководството отпраща БСП в небитието. Това е поредното доказателство за безплодието на една клика, която похити БСП и я превърна в секта, подчинена на егоцентризма и властолюбието на персона, чужда на партията и на социалистическите идеи и идеали.  Злоупотребата с лоялността на хиляди социалисти, спекулирането с техните въжделения, погазването на принципите на колективното ръководство – всичко това обезличава и деморализира БСП и отблъсква левите хора.

С такава „подготовка“ за предстоящите избори ръководството сложи КРАЙ на надеждите за разширяване на общественото доверие и ръст на изборните резултати!

Битката за връщане към здравия разум, демократичните норми и другарския дух в нашата партия ще продължи! Онези делегати, които напуснаха омерзени заседанието на Конгреса, демонстрираха енергия и решимост за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията! Предстои да се съберем, за да обсъдим реалния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея!

Ето и четата на революционерите: 

1.     Албена Кръстева, делегат от район „Надежда“, София

2.    Албена Шавел, член на БСП, Варна

3.    Александър Анин, делегат от Дупница

4.    Александра Берданкова, делегат от ОЖС в БСП

5.    Александър Грозданов, делегат от район „Възраждане“, София

6.    Ана Пиринска, делегат от район „Възраждане“, София

7.     Ангел Вълков, делегат от Варна, район Одесос

8.    Андрей Сотиров, делегат от Радомир

9.    Атанас Атанасов, делегат от Младежко Обединение

10. Атанас Мерджанов, делегат от Елхово

11.  Блага Димитрова, делегат от Чирпан

12.  Борис Боричев, делегат от Стара Загора

13.  Валери Жаблянов, делегат от Радомир

14.  Ваня Добрева, делегат от район „Красно село“, София

15.  Ваня Маникатева, делегат от Благоевград

16.  Васил Антонов, делегат от Червен бряг, Област Плевен

17.  Велислава Дърева, делегат от Бяла Слатина

18. Веселин Калчев, делегат от Братя Даскалови

19.  Виктор Годжов, делегат от Хасково (недопуснат до Конгреса)

20. Виктория Ноева,  делегат от Габрово

21.  Виолета Желева, делегат от Димитровград

22. Владимир Георгиев, делегат от Самоков

23. Георги Божинов, делегат от Исперих

24. Георги Георгиев, делегат от община Тутракан

25. Георги Николаев, делегат от Чирпан

26. Георги Пирински, делегат от район „Възраждане“, София

27. Данаил Николов, делегат от община Тутракан

28. Даниел Йорданов, делегат от Хасково

29. Данка Иванова, делегат от Главиница (неприсъствала на Конгреса по здравословни причини)

30. Данчо Трифонов, делегат от Стамболово

31.  Деница Златева, делегат от община Братя Даскалови

32. Деница Иванова, делегат от община Русе

33. Диляна Комитова, делегат от Харманли (недопусната до Конгреса)

34. Димитър Димитров, делегат от община Братя Даскалови

35. Димитър Дъбов, делегат от Якимово

36. Димитър Здравков, делегат от Тетевен

37. Дияна Спирова, делегат от Харманли (недопусната до Конгреса)

38. Добрин Парнаров, делегат от Симеоновград (недопуснат до Конгреса)

39. Доротея Цанкова, делегат от Ловеч

40. Дочка Кючукова, делегат от Любимец

41.  Евдокия Асенова, делегат от Радомир

42. Елена Славчева, делегат от Радомир

43. Емилия Дженкова, делегат от Габрово

44. Живка Аладжова, делегат от Стара Загора

45.  Живко Камбуров, делегат от Симеоновград

46. Захари Захариев, делегат от Панчарево

47. Здравко Кънчев, делегат от Габрово

48. Ивайло Петров, делегат от Дупница

49. Иван Владов, делегат от Хасково

50. Иван Ибришимов, делегат от Дупница

51.  Иван Иванов, делегат от Братя Даскалови

52. Иван Любчев Иванов, делегат от Варна, район „Одесос“

53. Иван Мандински, делегат от МО в БСП, Плевен

54. Калинка Николова, делегат от София, Нови Искър

55. Калоян Паргов, делегат от Връбница, София

56. Катя Николова, делегат от район „Надежда“, София

57. Красимир Куртев , делегат от Раднево

58. Кристина Сидорова, делегат от Габрово

59. Крум Зарков, Делегат от София, р-н Средец (министър на правосъдието) 

60. Ленко Петканин, делегат от София-Сердика

61.  Лилия Живкова-Алексиева, делегат от Кюстендил

62. Марина Захариева, Делегат от Павел баня

63. Милко Недялков, делегат от Ловеч

64. Михаил Лисков, делегат от Харманли (недопуснат до Конгреса)

65. Моис Кохенов, делегат от район „Надежда“, София

66. Надежда Димитрова, делегат от Павел баня

67. Нели Николова, делегат от община Антоново

68. Никола Георгиев, делегат от Симеоновград (недопуснат до Конгреса)

69. Николай Григоров, делегат от Габрово

70. Николай Бериевски, делегат от МО в БСП

71.  Николай Иванов, делегат от Дупница

72. Николай Николов, делегат от район „Красно село“, София

73. Нина Стоименова, делегат от Бобошево

74. Павел Дангов, делегат от Дупница

75. Петко Димитров, делегат от София, район Сердика

76. Петър Витанов, делегат от София, Надежда (евродепутат) 

77.  Петър Мутафчиев, делегат от Първомай

78. Петър Узунов, делегат от Братя Даскалови

79. Петя Михалевска, делегат от София

80.Пламен Младенов, делегат от Чипровци

81. Румен Петков, делегат от район „Възраждане“, София

82. Сергей Станишев, делегат от район „Възраждане“, София (евродепутат) 

83. Светлана Великова, делегат от Силистра (недопусната до Конгреса)

84. Светлана Шаренкова, делегат от район „Красно село“, София

85. Симеон Кирилов, делегат от Кочериново

86. Снежана Вълкова, делегат от Хасково

87. Станислав Павлов, делегат от Дупница

88.Стефан Танев, делегат от Ивайловград

89. Стоянка Балова, делегат от Златица

90. Страцимир Петков, делегат от Ловеч

91.  Теодор Славев, делегат от район Студентски град, София

92. Юрий Асланов, делегат от район „Красно село“, София

93. Явор Гечев делегат от Родопи, Област Пловдив (министър на земеделието - б.р.) 

94. Явор Куюмджиев, делегат от Търговище