1000 деца са насилвани от началото на годината

Новия закон за социалните услуги отделя плащанията от действителните услуги

Актуални новини
16:37 - 28 Юни 2019
2766
1000 деца са насилвани от началото на годината

Около 1000 деца са станали обект на насилие през 2019 г. по данни на Агенцията за социално подпомагане. Най-голям брой случаи са регистрирани в София, Монтана, Варна, Велико Търново.

Това отчете днес заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова пред делегатите на двудневната регионална конференция, насочена към предотвратяване и справяне с насилието над деца.

Най-важната стъпка за премахването на насилието над децата е законодателната инициатива, категорична е подчертала Русинова.

Тя отбеляза, че в българското законодателство акцентът е поставен върху въпросите, свързани с превенция на насилието, координацията между институциите и подкрепа на децата, пострадали от насилие и техните семейства.

Именно затова комплексните усилия на всички органи за закрила на детето осигуряват защита от различни форми на злоупотреба.

По време на представянето зам.-министърът е представила новия Закон за социалните услуги , който отделя социалните плащания от социалните услуги. С уточнение, че се подготвя и подзаконовата нормативна уредба към него. Предстои изготвянето на национална карта на социалните услуги, съобразно която ще се изграждат новите центрове за дневна и 24-часова подкрепа и грижа.