1000 души са в неизвестност на Хаваите

Жертвите на пламъците на остров Мауи са над 90

Новини
18:51 - 13 Август 2023
2660
1000 души са в неизвестност на Хаваите

Жертвите на пожара на хавайския остров Мауи вече са най-малко 93. Това е най-смъртоносният горски пожар в САЩ за последните 100 години. 

Продължава съдебномедицинската работа по идентифицирането на загиналите. Броят им може да нарасне значително, предупреди губернаторът на щата Хавай Джош Грийн:   

"Това със сигурност ще се окаже най-лошото природно бедствие, с което Хавай някога се е сблъсквал. Можем само да чакаме и наистина да подкрепяме тези, които са живи. Нашият фокус сега е да съберем отново хората, където можем, да им осигурим жилища и здравеопазване и след това да се насочим към възстановяването", заяви Грийн.

Огънят вече до голяма степен е под контрол, но усилията за пълното му потушаване продължават в части от острова, включително около историческия град Лахайна, който беше опустошен.

Властите са съсредоточили усилията си върху това, което е останало от крайбрежната зона на острова, като използват кучета, обучени да откриват тела.

Близо 1000 души все още остават в неизвестност. На острова е в ход и мащабна организация за предоставянето на храна, вода и подслон за оцелелите.

Нараства и броят на хората, настанени във временни убежища, тъй като са останали без дом.

По-рано президентът Джо Байдън издаде "декларация за голямо бедствие" за горските пожари на хавайския остров, която освобождава средства за възстановяване.