10,50 лева за чадър и два шезлонга в Сарафово

На Слънчака цари мъртвило

Новини
11:55 - 05 Юли 2020
5513
10,50 лева за чадър и два шезлонга в Сарафово

В „Градина” искат 10 лева за лека кола на ден, в Сарафово плащаш 10,50 лева за чадър и два шезлонга . Хиляди курортисти са окупирали Южното Черноморие, въпреки че всяка сутрин от Националния кризисен щаб ни  предупреждават за нарастващия брой заразени.

За настаняване през този летен сезон определено се предпочитат  малките къщи за гости, апартаменти с оборудван кухненски бокс, за да не се рискува в ресторантите, и къмпинги, където можеш да почиваш в бунгало, каравана, кемпер или палатка, без да мислиш дали се спазва дистанция.

Сред грандоманския бетон на Слънчев бряг цари мъртвило.

Какъв COVID-19, каква зараза, място има за всички - с тези думи посрещат туристите  в кайт къмпинг „Градина” и сочат огромния  плаж със златист пясък. Отегчено махат с ръка, когато питаш за  41-годишния софиянец, решил да се излекува от опасната болест сред морския бриз и починал в болницата в Бургас. Кемперът на заразения, сложен почти на самия плаж, днес е празен, пише Марица.

Плажната ивица между Черноморец и Созопол все още не е толкова  многолюдна, както преди пандемията, макар че в почивните дни на алеята пред бариерите  гъмжи от паркирани автомобили. Повечето нашенци, дошли за кратко, оставят колите си  на пътя, защото за вход в зоната на къмпинга взимат 10 лева само за  едно денонощие. Удоволствието да дойдеш с кемпер струва 50 лева на ден, а  за лукса да  оставиш тази подвижна къща или каравана за една година броиш 6000 лева. 

Върлите привърженици на този род почивка  са оградили караваните и кемперите си със сенници, като си доплащат по още 2-3 хиляди лева на годината за допълнителна площ. Оборудвани са с всичко необходимо, особено тези, чиято цена стига до 100 000 лева и отгоре. Срещу  мястото под слънцето получаваш  правото да ползваш вода и ток. Безплатните баня и тоалетна са  под представите ни за нормалния стандарт, а  за образцовите по отношение на хигиената се плаща. Карта за 10 къпания струва 15 лева. Спасител на кайт къмпинг няма, макар че можеш да вървиш пеша във водата поне 50 метра от брега.

Спасители  пазят туристите в луксозната част на къмпинга, където отлично оборудвано бунгало за четирима  на метър-два от плажа се наема срещу 360 лева за нощувка. По-скромните вървят по 230 лева. Цените са същите, както и през миналото лято. За сравнение, екскурзия с пет нощувки до чудните острови Закинтос и Корфу с транспорт, закуски и вечери струва почти толкова, колкото престой в скъпото бунгало на къмпинга. Предимството е, че не чакаш няколко часа на границата и не трепериш как ще се лекуваш, ако пипнеш вирус.

За да стигнеш с кола до плажа на "Тополите", минаваш през бариерата, с която е заграден черният път насред буренясалата нива. Тя се вдига, ако платиш 4 лева, защото теренът бил частен.

На къмпинг „Каваците” за кемпер взимат същата такса, както в „Градина” - 50 лева на денонощие, за лека кола - 10 лева. Еспресо със странен вкус и в пластмасова чаша ти предлагат за 2 лева плюс 70 стотинки за мляко.

На централния плаж в Сарафово през седмицата е полупразно, но от сутринта в събота пътят буквално е задръстен от коли. Курортът не е от най-предпочитаните,  вероятно заради близостта с летището, а и пясъкът е тъмен. Сега обаче през целия ден изобщо можеш да не чуеш звук на излитащ или кацащ самолет. На входа е сложен дезинфектант, но самият препарат липсва. Вероятно шишенцето служи за заблуда на противника - контролните органи. 

За чадър взимат 3.50 лева. Още толкова струва и шезлонг, тоест сянката за двама излиза 10,50 лева на ден въпреки клетвите на концесионерите, че летуването ще е почти безплатно заради COVID-19. За тези пари на курортите в Гърция получаваш хем сянка, хем кафе с мляко и два фреша.

Свободните зони  в Сарафово са безплатни, а концесионерът уверява, че таксите за стотиците чадъри няма да поскъпнат през активния сезон - юли и август.  И агитират: При нас опасността да се заразиш е многократно по-малка, отколкото примерно в градския транспорт в голям град".