109 г. от арменския геноцид отбелязаха в Пловдив

Общество
14:47 - 24 Април 2024
985
109 г. от арменския геноцид отбелязаха в Пловдив

Днес е международният ден за почит на жертвите на арменския геноцид отпреди 109 години. По този повод арменската общност в Пловдив организира акция за даряване на кръв под мотото „Да превърнем ужаса на кръвопролитията в безценен дар на Живота“.

"Заради възпоменанието на арменската общност във връзка с геноцида, тъй като съм арменка и затова дойдох да подкрепя кампанията и да направим едно добро за Пловдив за граждани, които имат необходимост от кръв", каза Луиза Вутова.

"Възпоменание да, но и ден за продължаване на борбата. Днес 24 април е международният ден за отбелязване жертвите на геноцида срещу арменците в Турция през 1915 година. Наименованието на акцията е „Дарена кръв за пролята кръв“.

Онези милион и половина животи не можем да върнем, но можем чрез акт на съпричастност, конкретно чрез даряване на кръв да спасим други животи, което мисля ще е голямото послание и на нашата борба.

Признат геноцид, неповторен геноцид", обясни Сърпухи Каприелян – Арменска скаутска организация „Хоменътмен“.

"Призовавам всички, които имат възможност да дарят кръв, колкото може повече хора да спасим и да помогнем", заяви Кръстин Атанасов, предава БНТ.