11 000 германци лепнаха Covid-19

Актуални новини
13:54 - 19 Март 2020
2768
11 000 германци лепнаха Covid-19

Броят на заразените с новия коронавирус в Германия стигна 11 000 - в страната вече са регистрирани 10 999 болни и 20 смъртни случая, съобщи днес институтът "Роберт Кох", цитиран от Франс прес.

През последното денонощие институтът, натоварен с мониторинга, е установил в страната 2801 нови инфектирани. Сред най-силно засегнатите региони са Северен Рейн-Вестфалия с 3033 случая, Баден-Вюртемберг с 2155 и Бавария с 1692, предава БТА.

Борбата срещу новия коронавирус представлява най-голямото предизвикателство за Германия след Втората световна война, заяви вчера в телевизионно обръщение към сънародниците си германската канцлерка Ангела Меркел. Тя призова всички германци да помогнат в борбата с вируса, като спазват най-новите наложени ограничения, за да се намалят до минимум социалните контакти и общуването и да се ограничи предаването на заразата.

Въпреки предупрежденията на властите обаче парковете и други обществени места в Германия са посещавани от много хора през последните дни. Това накара кмета на Берлин Михаел Мюлер и баварския премиер Маркус Зьодер да предупредят днес, че може да въведат извънредно положение или да наложат карантина.

Белгия отчете днес 1795 заразени и 21 жертви на Ковид-19 от началото на епидемията. За последното денонощие са издъхнали седем души, а новооткритите болни са 309, съобщи министерството на здравеопазването.

Насоки за дейността на болниците, разпространени от министерството, предвиждат разпределението на болните да не се решава само според тяхната възраст. Предвижда се, ако в болницата пристигнат двама пациенти на различна възраст, но със сходно състояние, да бъде приет онзи, който е дошъл пръв, ако в болницата е останало само едно свободно легло за прием. На лекарите е оставена свободата да преценяват как да постъпят според случая.

Представител на една от университетските болници в страната предупреждава, че ако инфекциозните отделения се препълнят, както се очаква, между двама пациенти в еднакво състояние ще бъде приеман по-младият. Професионален съюз на лекарите от спешната помощ настоява да може да моли възрастните и уязвимите пациенти предварително да посочат какво желаят да бъде направено, ако състоянието им се влоши до тежко. Предлага се хората да могат да избират дали да бъдат настанявани в болница и дали искат да бъдат реанимирани.

СподелиПриятел