11 банки в САЩ наляха 30 млрд. във „Фърст репъблик”

Банката отбеляза спад на цената на акциите си със 70%

САЩ
10:45 - 17 Март 2023
1182
11 банки в САЩ наляха 30 млрд. във „Фърст репъблик”

11 големи американски банки инжектираха 30 милиарда долара в по-малката регионална банка „Фърст репъблик”, след като стана ясно, че е изложена на риск от фалит. Този ход идва в момент, когато властите в САЩ се опитват да овладеят паниката около състоянието на банковата система.

Решението на 11-те банки, сред които „Банк ъф Америка”, „Ситигруп” и „Джей Пи Морган”, да налеят средства под формата на депозити в затруднената банка, е знак, че имат доверие в банковата система на страната.

Базираната в Сан Франциско „Фърст репъблик” отбеляза спад на цената на акциите си с почти 70% през последната седмица. Инвеститорите се опасяваха, че това е следващата банка, застрашена от фалит.

А финансовият министър на САЩ увери сенатска комисия в стабилността на банките.

„Мога да уверя членовете на комисията, че нашата банкова система е стабилна и американците могат да са уверени, че техните депозити ще бъдат там, когато имат нужда от тях. Действията от тази седмица демонстрират решителния ни ангажимент да гарантираме, че нашата финансова система остава силна и спестяванията на вложителите остават в безопасност. Считам високата инфлация за икономически проблем номер едно, с който всички ние трябва да се изправим и да се справим. Това е основен приоритет на президента”, каза Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ, цитира Би Ти Ви.