11 г. затвор за мъж, убил чичо си при спор за имоти в Добрич

Общество
14:42 - 07 Октомври 2024
1457
11 г. затвор за мъж, убил чичо си при спор за имоти в Добрич

Апелативен съд – Варна призна за виновен Свилен П. за това, че на 13.10.2021 г. в Добрич умишлено е умъртвил Бончо П. Подсъдимият е бил наказан с лишаване от свобода за 11 години. Той обжалва присъдата пред настоящата инстанция. 

Подсъдимият и жертвата били племенник и чичо. Често заедно консумирали алкохол и помежду им възниквали конфликти, свързани с имотни спорове. Такава била ситуацията и на инкриминираната дата, когато двамата се събрали в жилището на дееца, пили и отново стигнали до нерешените имуществени въпроси. Подсъдимият нанесъл удари с юмруци по лицето на пострадалия, а Бончо П. го улучил с бутилка от водка в главата. Племенникът забил няколко пъти главата на чичо си в пода, след което двамата продължили да си разменят удари.

Роднина сигнализирал на тел. 112 за случилото се. Екип на Бърза помощ констатирал, че пострадалият е починал. Причина за смъртта му е черепно-мозъчна травма. В кръвта на подсъдимия били установени 2,34 промила алкохол.
Окръжният съд е приел, че престъплението е извършено при условията на пряк умисъл - подсъдимият е съзнавал, че с множеството силни удари в главата на пострадалия причинява съвкупност от физически и функционални увреждания, несъвместими с живота, като е целил настъпването на смъртта му. Прекият умисъл се доказва с многобройността на ударите и упражнената сила, локализирането на уврежданията в областта на главата, интензитета на нападението. Юридическите заключения на първостепенния съд бяха изцяло споделени от въззивната инстанция. Наличието на множество удари /не по-малко от шест/ в областта на главата, нанесени със значителна сила, категорично опровергава действия, извършени при условията на неизбежна отбрана, смята
Апелативният съд.

По всички тези съображения съставът на въззивния съд прие обжалваната присъда за правилна и я потвърди изцяло. Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС.