11-и сме в света по износ на пшеница, храним над 30 държави

Очертава се добра година за реколтата, обяви министърът на земеделието в оставка д-р Иван Иванов

Общество
20:26 - 28 Юни 2022
2744
11-и сме в света по износ на пшеница, храним над 30 държави

"Очертава се добра година за реколтата от пшеница и очакваме средните добиви да са близки до миналогодишната реколта“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който откри жътвената кампания в село Боздуганово заедно със заместник-министър Стефан Бурджев.

Министър Иванов каза още, че основен приоритет на ръководството на Министерство на земеделието е осигуряването на продоволствената сигурност на страната. „В складовете за съхранение на зърно са налични достатъчни количества пшеница за преходен запас и се очертава безпроблемно осигуряване на нуждите в България, достатъчна както за вътрешна консумация, така и за износ“, каза министърът. Той беше категоричен, че в момента страната не е застрашена от продоволствена криза по отношение на зърното.

„Щастлив съм да кажа, че за 6 месеца ръководството на Министерство на земеделието заедно с българските зърнопроизводители, зърнопреработватели и хлебопроизводители успяхме да се обединим и да постигнем целта за всяко домакинство да има хляб на достъпна цена“, заяви министър Иван Иванов.

Той допълни, че България се утвърди като един от основните производители на пшеница не само в Европа, но и по света, съобщава пресцентърът на ведомството. „Страната ни продължава да е значим фактор на международния пазар, заемайки престижното 11-то място в света по износ на пшеница в над 30 държави през 2021 г. За същата година пшеницата заема близо 20% от общия аграрен износ на България“, отчете д-р Иванов.