11 нови случаи на заразени с COVID-19 у нас

Новини
17:14 - 18 Март 2020
6725
11 нови случаи на заразени с COVID-19 у нас

Днес са установени 11 нови случаи на заразени с COVID-19, оповести шефът на Националния щаб ген. Мутафчийски.

С това заразените у нас вече са 92.

По един нов заразен е открит във Велико Търново и в Смолян. Заразеният в Смолян се е завърнал от Великобритания, изолиран е в болница, в леко състояние.

Великотърновският пациент също е в леко състояние и е настанен в местната инфекциозна клиника.

"Искам да повторя неща, които се забравят или не са ясни. Гражданите, които се връщат от рискови държави, отиват под 14-дневна карантина. При нарушение знаете какво следва. По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат на личния лекар. След като той по телефона е преценил, че състоянието му отива към средно тежко или тежко, се свързва с Бърза помощ или РЗИ. Личният лекар не трябва да се среща с него поради ред причини", обясни Мутафчийски.

"След като пристигне в болница, на пациента се извършва преглед и се преценява, дали да бъде оставен в болницата и да бъде тестван. Ако бъде тестван и пробата е положителна има няколко сценария - да се лекува вкъщи, при леко или средно състояние, или да остане в болница, ако е в тежко състояние", добави той.

"Тестваме пациентите, които са в болница, включително и в инфекциозните и реанимационните отделения, които са с бронхопневмония или с дихателни проблеми. Във ВМА не препотвърждаваме резултатите, в другите все още съществува такъв режим", уточни професорът. 

За  продължаващата работата на парламента, Мутафчийски обясни, че те трябва да гласуват закони, които са изключително важни.

Шефът на ВМА уточни, че депутатите се проверяват с термометри, както се процедира на летището. „Разбрали сме се вентилацията да се спре, проветряването да се прави през вратите и прозорците“, каза той.

И даде пример, че в случая с круизния кораб "Даймънд принсес", който пламна с коронавирус, е било установено, че заразата се разпространява бързо през вентилацията. 

Мутафчийски разкри, че се обмисля вариант за временни лазарети за по-леките случаи, както и за място за настаняване на възрастни хора, по-уязвими към вируса, по примера на други европейски държави.