12 846 глобени нередовни пътници в София от началото на годината

Общество
09:56 - 03 Ноември 2023
1969
12 846 глобени нередовни пътници в София от началото на годината

12 846 наказателни постановления, всяко от които в 3 екземпляра! Толкова са глобите за нередовни пътници, които зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов е разписал собственоръчно от началото на тази година.

„Като зам.-кмет по направление "Транспорт и градска мобилност" са ми вменени функциите на наказващ орган по актове, съставени от Центъра за градска мобилност за нарушения при пътуване в обществения градски транспорт.“, посочва Барбалов.

Той отбелязва, че немалка част от нередовните пътници не са жители на София, а на други населени места.

„Всеки от подписаните от мен документи се сортира и изпраща до общината, в която нарушителят е адресно регистриран. Съответната администрация трябва да му връчи наказателното постановление, след което той би трябвало да плати наложената му глоба“, уточнява зам.-кметът.

Барбалов допълва, че заради тази тежка процедура, времето от извършването на нарушението до връчването на акта се проточва извънредно много.

Според него е необходима законодателна промяна за изготвянето и пътя на този вид документи.

„Трябва да се регламентира електронното връчване на наказателните постановления, така че нарушителите да получават санкциите скоро след провинението си“, казва още зам.-кметът.