12 години от кошмарния терористичен акт в "Сарафово"

На 18 юли 2012 г. на паркинга на летището беше взривен автобус с израелски туристи

Общество
17:46 - 18 Юли 2024
990
12 години от кошмарния терористичен акт в "Сарафово"

Преди 12 години, на 18 юли 2012 г., в 17:17 часа, на летище "Сарафово", ужасяващ терористичен атентат на Хизбула, насочен към израелски туристи, отне животите на 6 невинни жертви - петима израелци и и един българин.

Амир Менаше, Елиор Прайс, Ицик Коланги, Кохава Шрики, Маор Харуш и Мустафа Кьосов загубиха живота си.

"Помним и никога няма да забравим", посочиха от посолството на Израел в България във фейсбук.

На 18 юли 2012 г. на паркинга на летище "Сарафово" беше взривен автобус с израелски туристи. Близо 40 души бяха ранени, а шофьорът на автобуса - български гражданин и петима израелци, както и извършителят на атентата, загинаха.

Беше установено, че извършителят на атентата се казва Мохамад Хасан Ел Хюсеини, роден в Ливан, но притежавал и френско гражданство. Разследването на Специализираната прокуратура по случая доказа, че атентаторът е действал в съучастие с Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан.

За тях бяха събрани доказателства, че имат връзка с военното крило на организацията Хизбула, за която се предполага, че е осигурила финансирането и логистиката на терористичния акт. Тъй като по време на досъдебното производство и на съдебния процес не бяха издирени, двамата бяха осъдени задочно на доживотен затвор без право на замяна.