12 проверки по случая Даная направени в Пирогов

Здраве
18:50 - 22 Февруари 2024
2501
12 проверки по случая Даная направени в Пирогов

Ани Стоянова, майката на починалата 14-годишна Даная, заяви пред депутатите от здравна комисия, че не е тук, защото има нужда от лична изповед, а заради всички останали деца. Тя припомни случая на починалото си дете.

В Пирогов не са извикали за консултация лекуващия я хематолог. Даная започнала да повръща кръв. Само с една сестра общувала майката на Даная. В същия ден на смяна са били най-добрите лекари, включително и проф. Николай Габровски, срещу когото тя седеше по време на заседанието. Когато са я завели на скенер е последният момент, в който тя вижда детето си живо. Ти малоумна ли си, ма, я попитал лекарят, който трябвало да оперира Даная. Никой не ви подготвя, когато влизате при детето си, много от вас не биха оцелели при тази гледка, сподели майката.

В кабинета на д-р Захаринов тя решила да даде някакви пари за операцията. "Знаете ли как разбрах, че детето ми е мъртво, извади парите от джоба си и ми ги хвърли. Каза "съжалявам", сподели тя.

Още ли ме питате защо искам оставката на доктор Димитров, още ли ме питате защо искам да се понесе отговорност, попита тя депутатите, след като прочете доклада на Вътрешен одит в МЗ.

Проф. Николай Габровски сподели, че е мъчително да се слушат такива разкази. Специалистите също страдали за смъртта на дете и винаги търсели отговора дали е можело още нещо да се направи. Медицинските стандарти не определят клиничните практики при отделните заболявания, стана ясно от обяснението му. С един правилник няма как да решим всички казуси, каза проф. Габровски.

С майката на Даная са имали ползотворен разговор, стана ясно от думите му. 12 проверки са направени в болницата по случая. Те не са установили нарушения с изключение на пътя на медикамента. Десетки разговори са проведени с лекуващия лекар на Даная. Лекарите били с изключително голям опит. Има достатъчен легло ресурс и пациенти не се връщат. Смея да твърдя, че сме едно от най-достъпните лечебни заведения, изтъкна Габровски.

"Пирогов" е отворен денонощно, увери Габровски. Даная не е имала показатели дори за мозъчно сътресение, била е в добро общо състояние. Прогресиращ хематом е щял да даде показатели още на втори ден. Между първото и второто посещение на детето в "Пирогов" не може да се намери връзка. Големи са били усилията за спасяване не Даная. Последните ни стъпки бяха стъпки на отчаяние, призна Габровски. Иначе той увери и че търсенето на истината е важно и за нас.