120 000 пенсионери с безплатни противогрипни ваксини

Четири щама на вируса се очакват тази зима - Бризбейн, Канзас, Виктория и Ямагата

Новини
22:21 - 30 Септември 2019
4423
120 000 пенсионери с безплатни противогрипни ваксини

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат доставени през втората половина на октомври. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Четири щама на вируса ще ни атакуват тази зима. Страната ни е на едно от последните места в Европа по брой на закупени ваксини.

За пръв път възрастни хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип, предвижда програма на здравното министерство.

Тази есен има осигурени ваксини за 120 000 души или за 10% от пенсионерите. Ако броят на желаещите се окаже по-голям, имунизации ще се поставят по преценка на личния лекар. Очакваше се ваксинациите да започнат още в началото на октомври, но заради проблем с фирмата доставчик това ще стане с малко закъснение.

1257 души в страната са заболели от грип и остри респираторни заболявания през изминалата седмица, по данни на Националния център по заразни болести.

Четири щама на вируса се очакват тази зима - Бризбейн, Канзас, Виктория и Ямагата. Ваксината помага за по-лекото протичане на заболяването и се препоръчва най-вече за възрастни и хора с хронични заболявания.