1200 лева става клиничната пътека за COVID-19

Пациентите, които влизат в болница ще бъдат изследвани с PCR тест

Здраве
14:36 - 03 Юли 2020
1895
1200 лева става клиничната пътека за COVID-19

Двойно да се увеличи цената на клиничната пътека за лечение на болни от коронавирус. От 600 лв. тя ще стане 1200 лв. от 1 август. Това решиха на среща днес Kадзорният съвет на здравната каса и Българския лекарски съюз.

Увеличение обаче се предвижда и за всички инфекциозни пътеки, с цел да се повиши заплащането в тази дефицитна специалност и да се привлече интереса на млади специалисти.

Повишение ще има и на всички останали пътеки, стана ясно още след срещата, но с колко, предстои двете страни още да преговарят.

Увеличението на пътеките е с цел да може PCR тестът да бъде включен в тях, така че голяма част от пациентите, които ще бъдат хоспитализиран да минат през такъв тест, обясни зам.-председателят на Лекарския съюз и началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов" проф. Николай Габровски.

Болниците и лекарите нямат право да искат PCR тест от пациентите, за да ги хоспитализират или прегледат, както и да искат те да заплащат за него, категорично заяви председателят на надзора и зам. - здравен министър Жени Начева.

Възможността болниците да получат 85% от приходите си, ако покрай коронавируса те са паднали под този праг, ще продължи до септември, а ако им нужда и след това, обясни още Начева.