123 сигнала работи ЦИК от вчера

Политика
14:45 - 03 Април 2023
2143
123 сигнала работи ЦИК от вчера

Изборните книжа са обработени на 99,58%. Остават да бъдат въведени около 40 протокола, един извън страната, останалите у нас, в три изборни района. В ЦИК са постъпили и са обработени 123 сигнала и жалби. В изборния ден 102 машини не са работили, още 20 в предизборния ден. Към момента общият брой им е 122. В ЦИК няма нито един сигнал за манипулация на вота или изборни нарушения, които да се окачествят като престъпления. Сигналите са за нарушения на членове на СИК. Това заяви на брифинг на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ 4 РИК са предали книжата си в ЦИК - Габрово, Кюстендил, Ловеч и Сливен. "Очакваме Софийските Благоевград и останалите. Сутринта към 7 часа бяха останали към 30 протокола от чужбина, те бяха от Западното крайбрежие в САЩ и Канада. Те бяха попълнени без грешки", обясни тя.  

Според нея вече са публикувани записите от видеоизлъчването в реално време. "Членовете на СИК трябва да владеят български език и да имат избирателни права. Проверяваме само второто. Предложенията за членове на СИК са на партиите, представени в предния парламент.

РИК трябва да даде отговор за назначенията", посочи Матева. И допълни, че са постъпили сигнали за множество сгрешени протоколи, в които са сумирани преференциите. 

"Изрично казахме да не се сумират преференции, защото там се допускат най-много грешки. Не сме направили анализ, нямаме информация колко са тези протоколи. Нямаме информация за нарушения във видеоизлъчването", заяви тя.