125 години от рождението на Дечко Узунов

Честванията започнаха на връх рождения му ден в Казанлък

Актуални новини
21:14 - 01 Март 2024
2887
125 години от рождението на Дечко Узунов

Дечко Узунов умее да преминава през повратностите на времето. Освен таланта предава и това свое качество на студентите си в Художествената академия. Пътят, който ще вървят Светлин Русев и Кристо, e живият пример.

"За да си така устремен към изкуството, да го обичаш и същевременно да обичаш хората, да можеш да отделиш от своя талант за следващите поколения, това иска наистина много голяма устойчивост и себеотрицание. Този човек успява да съзира положителното във всеки един млад артист и да извади положителното и различното. Затова всяка година в галерия "Дечко Узунов" представяме по един негов ученик", каза Аделина Филева, директор на СГХГ.

Творческият път на Дечко Узунов започва в родния Казанлък, за да премине през Мюнхен и Париж, а произведенията му са навсякъде край нас - ще ги познаем и в Съдебната палата, Народната банка. Разказът му за стенописа в НДК пазим и в “Златният фонд” на БНТ.

Дечко Узунов, художник:

"Като основна тема рисувах възхода на българската култура и трябваше да я изразя с един светъл лъч, който от земята отива към Космоса - едно движение, което съм се интересувал как да съчетая движението на махалото, което да посочи символистично и мисълта ми за движение и устрем към бъдещето".

Честванията за 125-годишнината на Дечко Узунов започнаха на връх рождения му ден в Казанлък, а сега специлана изложба разказва за монументалното му изкуство. Тя може да бъде разгледана в софийското ателие на художника до края на юни.