13 000 подписаха петиция против намордниците за кучетата

Според направените предложения домашен любимец над пет килограма не може да бъде пускан свободно

Актуални новини
12:16 - 08 Юли 2019
15868
13 000 подписаха петиция против намордниците за кучетата

Български Обединен Киноложки Съюз категорично възразява срещу промените в Закона за ветеринаромедицинска дейност и по-точно в частта за задължителните намордници. 

„Смятаме, че това е много опасна практика и застрашава живота на кучетата ни, а в горещите месеци това бързо ще доведе до смъртни случаи. Апелираме всички стопани на кучета да заявят категорично становището си, защото любимците ни са в истински опасна ситуация в опита да се прокарат наредби и закони, написани без участието на специалисти”, пише в позиция на киноложкия съюз.

Промените в Закона, които бяха гласувани на първо четене от депутатите, продължават да бъдат сред най-обсъжданите теми в обществото. Според тях 300 лева глоба очаква всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник.

Повечето стопани на кучета са категорични, че теглото не е фактор по отношение на агресията на домашните любимци. Те смятат, че глобите няма да окажат влияние. По този начин ще бъдат санкционирани невинни хора, които се грижат добре за кучетата си, а тези, които действат безотговорно, няма да променят отношението си към животните. 

Организираната онлайн петици против законовите промени вече има над 13 000 подписа. В нея се посочва, че намордниците са изключително опасни за четириногите, особено в летните жеги, тъй като нарушават дишането. 

Българският ветеринарен съюз също се обяви изцяло против приетите промени в закона относно контрола върху кучетата.