13 211 души изчегъртани от кабинета на Радев от министерства

Политика
19:30 - 16 Октомври 2023
4803
13 211 души изчегъртани от кабинета на Радев от министерства

13 211 души са били освободени от работа в администрацията на министерствата при управлението на двата служебни кабинета с премиер Гълъб Донев, които президентът Румен Радев назначи. Това показва справка от Министерския съвет, разпространена в понеделника от правителствената информационна служба.

Данните бяха изнесени след публикации в медии, че твърденията на премиера Николай Денков за извършена от служебните министри чистка в администрацията са пресилени. Според информациите числото на уволнените от Радев чиновници било силно преувеличено. Още при избирането на правителството Денков/Габриел държавният глава заговори за готвена от него чистка в службите и администрацията. А Денков отвърна, че правителствата на Гълъб Донев са изчегъртали над 7000 души от министерствата. Според публикации, които се обосновават с писмени отговори от министерствата, голяма част от освободените от служебната власт всъщност са пенсионирани.

Числото на изчегъртаните от кабинетите на Румен Радев всъщност е 13 211 души, твърдят от Министерския съвет. Като те разпространиха и всички справки, които са били предоставени за първоначалните публикации.

Най-много уволнения в периода август 2022 - юни 2023 г., когато управляват двете правителства на Гълъб Донев, е имало в министерството на транспорта - 4634 души. От разпространените справки обаче става ясно, че голяма част от тези хора са били служители на пощите, а не директно на министерството на транспорта. - 1144 души. Още 964 служители са махнати от Национална компания “Железопътна инфраструктура”. Според справките обаче над 200 от тях всъщност са били пенсионирани.

1793 пък са освободените служители на МВР, твърди правителствената информационна служба. На трето място по изчегъртани от Радев чиновници пък е министерството на земеделието и неговите структури - 1472. А на трето е образователното ведомство с 1184 уволнени като част от прекратените договори там са били граждански.

Високо е нивото на уволнени от служебните кабинети и в министерството на финансите. Там според справката на правителствената информационна служба са били махнати 634 служители като повечето са били от двете приходни агенции - “Митниците” и НАП.

725 пък са били уволнените от служебните правителства на Гълъб Донев в министерството на енергетиката. Още 501 са напуснали социалното министерство и подчинените му агенции като тези за социално подпомагане и по заетостта.

Едно единствено министерство не е уволнявало чиновници при управлението на служебните кабинети на Гълъб Донев. Става въпрос за туристическото, в което освободените служители са нула.