13 компании се състезават за АЕЦ "Белене"

И българи искали да се включат в мегапроекта

Топ
10:35 - 20 Август 2019
4723
13 компании се състезават за АЕЦ "Белене"

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви кандидатите, подали заявление в процедурата за избор на стратегически инвеститор за строеж на АЕЦ "Белене", като уточни, че самото решение кой да вдигне Втора АЕЦ ще стане факт до 1 година.

Към момента има подадени 13 заявления - седем са компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор, две компании искат да участват в доставката на оборудване и да участват във финансирането на проекта, а четири са заявленията, които съдържат информация за придобиване на миноритарен дял в компанията и сключване на договор за изкупуване на ток.

Заявления има от "ИПК и УП" ЕООД, регистрирана в България, "Росатом" чрез дъщерната си компания "Атоменерго про", Корейската хидроатомна корпорация, корпорация Бектрон, регистрирана в Германия,  Електроцентрала Белене, консорциум, регистриран в България и китайска компания. Компаниите, които искат да участват в доставката на оборудване са; консорциум "Атомна електроцентрала "Белене" с участие на чешка компания и "Груп интернешънъл България", която е българска фирма. 

"Едни от големите световни лидери в енергетиката са заявили своя интерес в изграждането на АЕЦ "Белене", каза министър Теменужка Петкова.

"Разполагаме с експерти, за да направим съпоставка с изискванията, разписани в процедурата, и това, което предлагат компаниите. Всяка една стъпка ще бъде съгласувана с българския парламент", каза още Петкова и увери, че ще се проверява финансовото състояние на всяка от компаниите.